Ebenová Venuše, jak se jí říká, proslula v dobách největší slávy mnoha milostnými avantýrami. Po jejím boku se objevoval nechvalně proslulý boxer Mike Tyson, známý formulový playboy Flavio Briatore, herec Robert De Niro, naposledy pak multimilionář Louis C. Camilleri.

„Zajímaví muži mě nikdy nepřestanou přitahovat,“ svěřila se.

Když padaly facky

Často jí bylo vyčítáno, že především vůči spolupracovníkům nejedná právě v rukavičkách. Podle očitých svědků fackovala své osobní asistentky. Jednou kvůli tomu byla dokonce zatčena policií. Jako „mistryně světa“ se chovala i jindy – třeba když se rozkřičela na zaměstnance londýnského butiku Voyage, kde jí nepřišli po zazvonění ihned otevřít. Ti si však z hvězdy první velikosti moc nedělali a jednoduše jí zakázali tam příště chodit.

Naomi s odstupem času uvedla: „Uvědomuju si, že se chovám často nemožně… Vím, že jsem potvora, ale těžce pracující potvora. Ty peníze, co vydělávám, jsou doslova vydřené.“

V rouše Evině

Stala se první černošskou modelkou, která se objevila na titulních stránkách předních magazínů, například v britské i francouzské mutaci Vogue. „V září 1991 jsem byla na první straně časopisu Time, což bylo neuvěřitelné. Pamatuju, že když jsem to viděla, pocítila jsem silné emoce. Otevřely se další dveře a byla jsem to já, která do nich vstoupila,“ vzpomínala.

Čím krásná Naomi od mládí nikdy netrpěla, byla stydlivost. Nechala se vyfotit pro Madonninu kontroverzní knihu Sex, pózovala pro proslulý Kalendář Pirelli oblečená jen do bot a sportovních hodinek. Poprvé byla vybrána pro jeho stránky, když jí bylo 16 let, tedy rok poté, co ji objevila zástupkyně agentury Elite v Londýně při nákupech. S nahotou nemá problém ani nyní, kdy jí táhne na padesátku. V rouše Evině se nechala zvěčnit na poušti v Keni. Na sobě měla jen zlatý řetízek kolem pasu. A vypadala fantasticky! Až se zdá, jako by zastavila čas. Vstoupí-li na přehlídkové molo, zůstávají lidé – včetně těch, kteří ji právě nemusí – stále zasaženi její vznešeností a smyslností.

1970 - Narodila se 22. května v Londýně.

1978 - Objevila se ve videoklipu Boba Marleyho.

1986 - Zaujala hledačku talentů a její kariéra modelky se rozběhla naplno.

1991 - Zahrála si ve filmu Chladná jako led, o čtyři roky později ve snímku Rapsodie z Miami.

2005 - Založila charitativní organizaci, která shromažďuje prostředky na boj proti chudobě v Brazílii.

Autor: sem