Když ale z gymnázia utekl na pražskou konzervatoř, byli na ostří nože a nadějný herec si musel sám platit nájem. Měl ale hluboko do kapsy a každý den dojížděl z rodného města.

Ženy

Hned v roce 1935 získal stálé angažmá v Divadle na Vinohradech, kde vydržel patnáct let. Po jeho boku se objevily největší filmové i divadelní hvězdy - Marie Glázrová, Adina Mandlová, Zorka Janů a Lída Baarová. Celoživotní přátelství ho pojilo s půvabnou Natašou Gollovou. Byli si velice blízcí a Beneš ji jako jeden z mála neodsoudil za vztah s Wilhelmem Söhnelem. "Doplatila na svůj vztah k mimořádnému muži, jehož neodpustitelnou chybou byl jeho německý původ. Nikdo nevzal v úvahu skutečnost, že držel po dobu války český film nad vodou."

Krátce před válkou ukořistila jeho srdce Evelýna Koszlerová, ale jejich manželství sotva přežilo válku. Hned rok po rozvodu se Beneš znovu oženil s Boženou Truhlářovou. Společně mají dvě děti - Alexandru a jmenovce Svatopluka, který se živí jako dokumentarista a hrdě nese otcův odkaz.

Jiný

Herec prožil na role dvě bohatá období. Ze začátku dostával role mladých milovníků, později rezervovaných a zkušených mužů. Uplatnil se ale i v žánru komedie a dramat. Největší slávy dosáhl se svou prvotinou Pohádky máje, s filmem Dobrý voják švejk a Kačenka a strašidla. Divadla a filmu se nechtěl za žádnou cenu vzdát a vydával ze sebe maximum do poslední chvíle. V roce 2003 při natáčení Želarů ale začaly hercovy vleklé problémy se zdravím. Sotva viděl a krátce po natáčení skončil na lůžku. Poslední měsíce už byl slepý a jen si přál, aby mohl odejít za svými kolegy. Zemřel v 89 letech a jeho památku je možné uctít na Olšanských hřbitovech.

Svou jinakost podpořil i smělým rozhodnutím vrátit v revolučním roce titul zaloužilého umělce a vyznamenání Za vynikající práci.