Od začátku

Rudolf Jelínek (85) je jmenovcem podnikatele ze známých palíren, ale nemá s ním nic společného. Pětaosmdesátiletý herec je nejstarším dítětem obchodníka se smíšeným zbožím. Vydupal si studium na DAMU, které bez problémů dokončil. A v roce 1957 nastoupil v Beskydském divadle v Novém Jičíně do svého prvního angažmá. Divadel za svůj život vystřídal po celé republice několik, ale nejvěrnější byl spolku na Vinohradech, kde strávil dlouhých 33 let a odešel až v roce 2006.

Zajímavé jsou jeho první krůčky před kamerou. Jako divadelní herec už měl za sebou několik výrazných počinů, ale u filmu začínal s komparzními rolemi. Zlom přišel v letech 1956, kdy svůj um předvedl v Robinsonce a Štěnatech. Příběh je dnes už hodně zastaralý, ale jako opravář výtahů Ota Josík předznamenal dění šedesátých let.

V roce 1975 získal roli v seriálu Třicet případů majora Zemana. Jako Jiří Hradec se po mnohaletém útlumu dostal zpět na vrchol. Mimo hraní se věnuje dabingu a svůj hlas propůjčoval mnoha hercům. Tím nejslavnějším byl slavný Terence Hill.

Do poslední chvíle

Poslední dobou ho ale trápí zdravotní problémy. Má za sebou těžký zápal plic a dvě mozkové příhody. Přesto se veřejným akcím nevyhýbá a i v pokročilém věku je čestným hostem. Ještě minulý rok rozdával ceny kritiky. Mnohem víc než za prací míří do hlavního města na rozloučení se svými hereckými kolegy - s Jaroslavem Kepkou, Luďkem Munzarem nebo Václavem Postráneckým. S humorem sobě vlastním ale přiznává, že už je na řadě.

Naštěstí má podporu celé své rodiny, především manželky. Má ráda jeho humor a povahu a přístup k životu jako ze staré školy. Navíc je pojí láska ke koním. Martina Jelínková je žokejka a dokonce jela čtyřikrát Velkou Pardubickou. S první manželkou, kterou byla o rok mladší herečka Jarmila Hlavatá, má dvě děti.