Muži

Zita Kabátová byla půvabná a žádaná. Stačila se dvakrát vdát, ale milenců vystřídala mnohonásobně více. Nerespektovala hranice a lovila mezi ženatými muži, kolegy a slavnými herci. V roce 1946 si vzala ředitele firmy Zeiss Jerryho Krále a přestěhovala se za ním do Indie. Nedostala ale vízum a na manželství na dálku nevěřila. O devět let později se vdala znovu a s Jiřím Zavřelem, který byl na jedné straně držitelem svatováclavské orlice a na druhé straně deset let vězněn v uranových dolech, založila rodinu. Ve čtyřiačtyřiceti letech se stala poprvé matkou, ale ani dítě druhé manželství nezachránilo. Zavřel emigroval do USA a Kabátová zůstala doma.

Jako jedna z mála prvorepublikových hereček se nebála o svých avantýrách mluvit. Nestyděla se za to, že po ní muži toužili. Ráda flirtovala a nosila odvážné kostýmky. I sám Vlasta Burian (†70) o ní prohlásil, že by stála za hřích. A podle slov Kabátové nakonec neodolal. Manželka Nina ho sice hlídala ze všech sil, ale na zájezdy s ním nejezdila a neměla ho pod kontrolou. Vzdorovat nedokázal ani Oldřich Nový (†83).

Rodina

Pocházela ze šlechtické rodiny Kabátů z Výškovic a Wiesenstreynu. Dětství prožila na Malé Straně, maminka byla nadšená ochotnice a otec architekt a památkář, co po večerech psal hry pro loutkové divadlo.

Herečka ráda vzpomínala na zázemí a lásku a to samé dopřávala svému synovi Jiřímu. Díky němu měla čtyři vnoučata.

Po ruce

Po druhé světové válce prožívala těžké období. Byla pod palbou za dva filmy, které natočila skrytá pod jménem Maria von Buchlow. Než vysvětlila, že jde o jméno její babičky, živila se jako koloratérka a retušérka ve fotoateliéru.

Plná elánu

Od roku 2005 žila v motolské léčebně dlouhodobě nemocných a zemřela jedenáct měsíců před stými narozeninami. Neztrácela dobrou náladu a v roce 2008 ve spolupráci s Marií Formáčkovou (67) vydala knihu plnou vzpomínek Bez servítků ... .