Nedostatkové zboží rozčílilo publikum

I když jedním si to režisér u diváku pokazil. Exotické ovoce a lahůdky, které byly v tehdejší době podpultovým zbožím a pro normální smrtelníky byly těžko k dostání, se to v seriálu jen hemží. Do filmové prodejny byly tyto pochutiny svážené z celé Prahy a co se nezkazilo, to se využilo i v dalším natáčecím dnu. Herci si však přilepšit nemohli. Vypráví se, že lahůdek se nemohli ani dotknout.

Stranou schválená hlavní role

Seriál se začal natáčet na konci roku 1975 a premiéru měl o dva roky později. Vznikl z vlastní iniciativy tvůrčí dvojice Dietl-Dudek, kteří ho šli sami představit do televize. S vřelým přijetím se však nesetkali. Bylo jim řečeno, že si žádný seriál televize neobjednala, a že na něj nemají ani peníze, pokud by v něm měly hrát hlavní postavu navrhované herečky jako Jiřina Bohdalová nebo Jana Hlaváčová, které byla role napsaná na tělo. Československá televize chtěla obsadit někoho, kdo je více spjatý s KSČ. Volba nakonec padla na Jiřinu Švorcovou, která už dlouho, jako členka ÚV KSČ, neměla apolitickou roli. Ta se navíc zasloužila za větší sledovanost seriálu, když se pohádala s ředitelem ČST o vysílacím čase. Ředitel chtěl seriál vypustit těsně před vánočními svátky, na což mu Švorcová odpověděla, že je to hloupost, protože ženy, které mají plné ruce práce s přípravou nebudou mít čas sledovat nějaký seriál, který by navíc vysílali denně. Nakonec seriál odstartoval 10. prosince a vysílal se s několikadenním odstupem, aby měli diváci prostor o seriálu diskutovat.

Od fikce do reality

Jak to tak v socialistické době chodilo, publikum, které seriál sledovalo si horko těžko uvědomovalo, že jde pouze o fikci a herecké postavy spojovaly s realitou. I když v Ženě za pultem vystupovali herci velkých jmen, kteří šli z role do role, i tady se setkali z různými kuriozitami ze stran nadšených diváků. Například Haně Maciuchové (Olinka) přišlo po uvedení seriálu 41 nabídek k sňatku. Horší to měla Jana Boušková, kterou kvůli roli tvrdohlavé dcery Michaely, jež byla často "na facku", zastavovali na ulici kolemjdoucí a kárali ji za nevhodné chování. Nejvíc si to slízl ale Petr Haničinec (Karel Brož), kterého kvůli seriálu soudně zažalovali. Neznámý člověk mu v čase vysílání zavolal, zda si hlavní představitelku Annu vezme za ženu, na což mu Haničinec odpověděl, že ne, protože ji už nikdy neuvidí, jelikož odjíždí do ciziny stavět mosty. Když se daná osoba dozvěděla, že to byla lež, podala na herce žalobu za narušování socialistického spolužití.