Na začátku cesty

Narodila se v Praze 17. února 1931, vystudovala hereckou konzervatoř, kam přešla z gymnázia.

K herectví měla sklony po tatínkovi, který byl nadšený ochotník. Její první profesionální kroky vedly do divadla v Hradci Králové. Od roku 1951 působila v Divadle Na Vinohradech, kterému zůstala celoživotně věrná.

První výraznou filmovou roli dostala ve špionážním snímku Smyk, ale objevila se před kamerou už v roce 1953 v TV snímku Krejčovaká povídka.

Ona a muži

S kolegou hercem Vlastimilem Brodským měla prý dokonce před svatbou, ze které však týden před termínem sešlo. "Vymluvil se mi, že mu umřela babička," glosovala to Jiřina Jirásková.

Jak herec zmínil ve své autobiografii, zaujala ho obrovskýma očima a humorem. Celý život měla řadu ctitelů, její skutečnou láskou byl však pouze režisér Zdeněk Podskalský, se kterým se potkala díky práci. To on objevil i její komediální talent.

Vdaná byla jako mladičká rok za herce Jiřího Pleskota. Se Zdeňkem Podskalským, který zemřel v roce 1993 se svatba nekonala. Dalšího muže už do svého života nepustila. "To nešlo, on byl mimořádný partner," řekla v rozhovoru pro LN.

Děti propásla

Herečka i její manžel prošli zákazy činnosti, zejména Zdeněk Podskalský nesměl dlouhá léta vůbec tvořit. Vědomě se rozhodli do složité doby dítě nepřivést, Jiřina Jirásková však ke konci života naznačovala, že toho pozděli velmi litovala.

Na snímku s dcerou kolegyně Veroniky Žilkové Kordulou Stropnickou.

Veškerou opatrovatelskou péči Jiřina Jirásková věnovala psímu mazlíčkovi, milovala plemeno francouzský buldoček.

Světačka!

Možná nejslavnější rolí byla Marcela z nesmrtelné komedie Světáci (kterou režíroval její životní partner).

Výčet filmových a televizních rolí vydá na dlouhý seznam. Jiřina Jirásková se objevila už v historicky prvním československém seriálu Rodina Bláhova v padesátých letech.

Názor kafe.cz: Nejvíce jí to slušelo v legendárních Sňatcích z rozumu.

Křivdy

Pro ostré slůvko často nešla daleko a její úsudky byly břitké a ostré jako jehličky. S kolegy vycházela dobře, ale několik výjímek by se našlo.

Nejvíce "zlé krve" rozbouřila éra, kdy působila v Divadle Na Vinohradech jako umělecká ředitelka (1990 - 2000). Tehdy dostali výpověď i takoví bardi, jako Petr Haničinec, odcházel Radoslav Brzobohatý. A zdá se, že rozhodně ne v dobrých vztazích.

Sama v Na Vinohradech odehrála famózně celou řadu nezapomenutelných rolí, například Kleopatru, Královnu Kristinu, Večer Tříkrálový aj.

Síla přátelství

Kdyby byly "Jiřiny" pouhé rivalky, nikdy by nebylo možné pořídit takový snímek. Je však navzdory tomu, že působily ve stejné éře, poutalo přátelství.

Jiřina Jirásková se úzce přátelila také například se zpěvačkou Lucií Bílou, kterou v některých rozhovorech dokonce nazvala svou "dcerou", nebo s moderátorem Alešem Cibulkou.

Celý život však tíhla ke své mamince, se kterou do jejího vysokého věku sdílela společnou domácnost a pak měla doma její urnu.

Na konci cesty

Žila sama ve svém pražském bytě, ale přátelé ji neopustili. Nikdy se nevzdala své obligátní cigarety a oblékala, zdobila i chovala se do poslední chvíle jako dáma.

Trápili ji nemoce, které dopodrobna rozebíral bulvár, ale... My se domníváme, že v případě dámy se o druhu nemocí nemluví a raději si pustíme s Jiřinou Jiráskovou nějaký dobrý film.