Granule jako honorář

Sama autorka, civilním jménem Věra Hofmanová, přiznala, že její román je napůl smyšlený. Navíc sama o sobě řekla, že nemá ráda syrovost prostředí plné krutosti, zimy, hladomoru, týrání a nenávisti. Proto se tomu ve své knize vyhýbá. Režisér však nikoli, a tak vznikl velmi silný příběh nedostudované lékařky, kterou ztvárnila Aňa Geislerová. Spisovatelka, tehdy dvaaosmdesátiletá, dokonce odmítla honorář. Když ale produkce trvala na tom, že jí ho musí vyplatit, souhlasila. Nechala si ho však částečně "vyplatit" v granulích pro zvířata. Sama byla milovnicí koček a jídlo tak darovala do útulků.

Roky hledání

Film, který je založený na hledání, tak by se daly Želary také pojmenovat. Nejdříve hledal autor scénáře Petr Jarchovský ve starých novinách nějaký zajímavý námět. Když narazil na povídku "Želary", hledal jejího autora. Jelikož měla spisovatelka pseudonym, byla to téměř detektivní práce, a jak byl překvapený, když poté našel starší paní učitelku na penzi. Příprava na film včetně shánění peněz trvala dohromady 4 roky. Hledaly se ty správné lokace. Nakonec vše vyšlo a začalo se natáčet v kysuckém skanzenu a ve vsi Zazrivá na Oravě.

Zima, horko a dítě z kojeňáku

Natáčelo se nezvykle dlouho, od března 2002 do května 2003. Bylo totiž potřeba sehnat záběry ze všech ročních období. Herci tak zažili mrazy, které dosáhly až mínus 20 stupňů nebo extrémní horka, kdy se teploty vyšplhaly až na 36 stupňů. Podobný extrémní rozsah měl i věk herců, od šestidenního miminka, které si půjčili z nedalekého kojeneckého ústavu, po devadesátiletou Zitu Kabátovou.

Zajímavostí také je, že ve filmu mimo českých herců hráli i Rakušané a Maďaři. Zrovna hlavního hrdinu hraje maďarský herec György Cserhalmi, který neuměl ani slovo česky. Proto na kameru říkal nesrozumitelné věty, které měly stejnou délku jako české, aby se daly lehce předabovat Miroslavem Táborským. Režisér si ho vybral na základě jeho neokoukané a drsné tváře, ve které se zrcadlila dětská duše.