Možná proto si scénárista Stránský a režisér Hynek Bočan na hlavního představitele Martina Dejdara (Antonín Maděra) po jeho prohlášení, že bude v roce 2013 volit za prezidenta Miloše Zemana, zasedli. "Člověk, který po sedmnáct let všude říkal, jak mu Antonín Maděra změnil život a myšlení a všechny názory, svou volbou pana Zemana jen potvrzuje, že všechno, co o Zdivočelé zemi říkal, byly jen kecy," uvedli Stránský a Bočan ve vyjádření. Na závěr napsali: "Skončili jsme s ním. Či spíš on s námi". Své prohlášení poslali ČTK. Vztah mezi nimi nezlepšila ani vzpomínka, že během vysílání seriálu byli všichni "na jedné lodi". Hynku Bočanovi i Martinu Dejdarovi totiž chodily anonymní dopisy s namalovanými šibenicemi.

Do celého natáčení a scénáře dal Stránský kus sebe a bral ho velice vážně. Zakomponoval do něj i svou sympatii ke kovbojství, které pro něj znamenalo určitý způsob života. Autobiograficky také zpracoval sedmdesátá léta a pobyt v kriminále nebo dilema kolaborace. Původně tvůrci seriálu plánovali zpracovat pouze události let 1945 a 1946. Režisér Hynek Bočan však tehdejšímu generálnímu řediteli České televize Ivu Mathému oznámil, že se do šesti epizod nevejdou. Mathé díky tomu, že v nemocnici přečetl Stránského knihy, dal pokračování zelenou. Dohromady tak mohly vzniknout čtyři řady.

Natáčelo se v letech 1997, 2001, 2007 a 2012 a režisér Bočan si pochvaloval, jak herci za tu dobu přirozeně zestárli. I Martin Dejdar přiznal, že za ta léta jako herec zmoudřel. Uznal, že, když v první řadě běžel po střeše jedoucího vlaku, bylo od něj neuvážené, že odmítl zástup kaskadéra. Podle režiséra Hynka Bočana prý žádný herec nezašel ve své práci tak daleko, aby zbytečně riskoval svůj život. O pár let později však nikoho akční scény už nečekaly. Výzvy však byly za kamerou, a to především pro maskéry, kteří měli za úkol z herců udělat důchodce v pokročilém věku. Maskéři Martin Valeš a René Stejskal to vyřešili tak, že udělali odlitek tváře, ten se znovu odlil a vznikl tak pozitiv obličeje, na který se namodelovaly změny stáří. Každý herec se tak na jeden natáčecí den líčil tři hodiny a odličoval se hodinu.