Druhý pokus

Zdeněk Svěrák pocházel z rodiny vedoucího rozvodny. Vysoké pozice hercův otec dosáhl i bez vzdělání a zakládal si na tom, že mohla jeho žena zůstat v domácnosti. Brali se v roce 1929 a ještě ten rok se jim narodil syn Zdeněk. V pěti letech se ale zranil o rezavý hřebík a zemřel na sepsi. Růžena Svěráková se se smrtí syna nedokázala smířit a pokusila se o sebevraždu. Naštěstí se ji podařilo zachránit a o dva roky později se narodil další syn, který dostal jméno po zesnulém dítěti. O syna i dceru (Božena se narodila krátce po Zdeňkovi) se rodiče úzkostlivě báli a snažili se je maximálně chránit. Během války se musela rodina odstěhovat z pražského Bohdalce a žít v otcově rodišti v Kopidlně.

Pozvolna

K herectví Svěráka nic netáhlo, v dětství měl mnoho snů. Chtěl být prezidentem, řidičem pekařského auta a průvodčím, choval včely a holuby, chodil do houslí, zkoušel hrát loutkové divadlo. Až na gymnáziu začal psát humorné povídky a číst klasiky jako Karla Čapka (†48) nebo Fráňu Šrámka (†75).

Konec

První hra ze života Járy Cimrmana byla uvedena 4. října 1967 v Malostranské besedě. Tenkrát neměli hlavní protagonisté tušení, co za legendu se právě rodí. Když v roce 2008 Ladislav Smoljak (†78) dopisoval hru České nebe, věděli, že je to jejich poslední počin. Dodnes je ale v repertoáru divadla všech patnáct divadelních her. Sám Zdeněk Svěrák má své favority. Mezi ty pro něj méně oblíbené patří Němý Bobeš, který je náročný pro diváky i herce.

Ve šlépějích otce

Zdeněk Svěrák má dvě děti. Dcera Hana (59) je česká spisovatelka a pedagožka. Studovala na ČVUT, překládá knihy Nicka Hornbyho a vlastní nakladatelství Naše kniha a jazykovou školu "The Redbrick House". Syn Jan (55) je držitelem Oscara a jako režisér do svých filmů několikrát obsadil i svého otce - Kolja a Vratné lahve.