• Zdá se to neuvěřitelné, ale první příběh o krtkovi vznikl před 55 lety.
  • A hned v roce 1956 získal ocenění Benátského lva na filmovém festivalu pro děti a krátce nato obdržel cenu na festivalu v Montevideu.

Jak krtek na svět přišel

Byl jsem požádán, abych nakreslil na zakázku příběh o výrobě plátna. To jsou samé stroje a nic pro děti. Tam musí být nějaká figurka, která bude celý děj provázet, přemýšlel jsem… Chtěl jsem vymyslet něco nového, co ještě nikdo nedělá, ale vůbec mi to nešlo. Říkal jsem si, že se půjdu projít do lesa a buď na něco přijdu, nebo to vzdám. Šel jsem do lesa a na nic jsem nepřišel. Byl jsem zničený. A když jsem vylezl na louku, zakopnul jsem o krtinu. Tak jsem si řekl: jé, to je nápad, krtek!“ vzpomíná Zdeněk Miler na vznik prvního filmu Jak krtek ke kalhotkám přišel (1956).

Kromě postavy krtečka přivedl na svět spoustu dalších postaviček, které jsme mohli vidět v kreslených seriálech nebo filmech:

  • O štěňátku (1960),
  • O nejbohatším vrabci na světě (1961),
  • Sametka (1967),
  • O cvrčkovi (1977) a další.

Zdeněk Miler

Scenárista, animátor, výtvarník a režisér Zdeněk Miler se narodil 21. února 1921 v Kladně. Vystudoval Grafickou školu a Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze. Od r. 1942 pracoval jako kreslíř Baťova filmového studia ve Zlíně. V r. 1945 přešel do studia Bratři v triku, které vedl Jiří Trnka.

  • Je autorem známého firemního loga, tři kudrnatí kluci v námořních tričkách „zdobí“ mnohé animované filmy.

KAFE.cz zjistilo

Dodnes umělecky ceněným Milerovým filmem je jeho první samostatný projekt O milionáři, který ukradl slunce (1948) na motivy básně Jiřího Wolkera.

Čtenářka KAFE.cz Anna (45 let)

Milerův krteček je moje oblíbená televizní postavička. Pamatuji si ji ze svého dětství, vyrostly na něm i moje děti. A už se těším, až se jednou budu dívat s vnoučaty. Na rozdíl od zahraničních animovaných seriálů má v sobě spoustua lidskosti a lásky, prakticky žádné násilí. Asi i proto ho tak všechny děti milují. Kéž by jim ta láskyplná výchova zůstala i do dospělosti.