Emil Zátopek (†78)

Emil Zátopek patří mezi sportovní legendy. Odborníci tvrdí, že jeho triumf, kdy na olympijských hrách v Helsinkách v roce 1952 vyhrál běh na 5 a 10 kilometrů a maratón, kterého se účastnil poprvé, už nikdy nikdo nepřekoná. Pocházel z početné rodiny s osmi dětmi a navštěvoval Baťovy školy. Byl vybrán mezi nadějné běžce. Bránil se, ale touha po vítězství ho nakonec nalákala a on si pohyb zamiloval. Nedělal výjimky, běhal ve vedru i v chumelenici. Za svůj utrápený výraz byl ale často terčem posměchu a označovaný jako "Emil Hrozný". Sám měl na to jednoduchou odpověď: "Nebylo mi dáno běžet a usmívat se zároveň."

Po ukončení sportovní kariéry přišlo temné období, byl obviněn z navádění Jana Palacha k upálení a po nuceném odchodu z armády jen těžko sháněl práci. Šest let hloubil studny a přespával v maringotce. Po vleklé nemoci zemřel 21. listopadu 2000 a o měsíc později mu byla posmrtně udělena medaile Pierra de Coubertina.

Dana Zátopková (†97)

Ke sportu přišla Dana Zátopková až při studiu na gymnáziu. Věnovala se atletice a házené. V roce 1946 vzala poprvé do ruky oštěp a o dva roky později už jako čerstvá mistryně republiky odjela reprezentovat na olympijské hry do Londýna (1948). Tam rozjela sérii úspěchů, které trvaly téměř dvanáct let, kdy se manželka vytrvalostního běžce držela na vrcholu. Získala nespočet titulů, olympijských medailí a překonala světové rekordy. Po ukončení aktivní kariéry působila jako trenérka.

Svatba za odměnu

Manželé se poprvé setkali na atletických závodech ve Zlíně v roce 1945. Společné datum narození považovali za magické znamení, spojovala je láska ke sportu a podobné názory na život. Zátopek musel poslat žádost vojenským orgánům a získat svolení ke sňatku. Bohužel dostal jen strohou odpověď, že se svazek nedoporučuje, protože sportovcova vyvolená nemá správný politický profil. Překáželo, že byla kmotřenkou Sergeje Ingra (†59). Povolení po telefonu přišlo krátce po návratu z olympijských her v Londýně. Ještě téhož roku se sportovci v Uherském Hradišti vzali a v 70. letech se přestěhovali do pražské Tróji.

Na děti nezbyl čas. Zátopek měl na založení rodiny svérázný názor: „Co blázníš? Ty si myslíš, že když zrovna my dva nebudeme mít děti, tak lidstvo vymře?“

Může se zdát, že bylo manželství Zátopkových ideální, ale ani jim se nevyhnuly nevěry a zálety. Zátopek občas naháněl slečny a vábil je na svůj humor a spontánní povahu. Bez poskvrnky nebyla ani jeho žena, která se manželovi k poměru přiznala. Jeho reakce jí připomněla, jaký poklad v manželovi má. "Ale Ťopíčka (Zátopkova přezdívka) máš taky trošku ještě ráda?"

Našli recept na šťastný život. Respektovali se, vzhlíželi k sobě a nebáli se udělat si ze sebe legraci.