Některé naše slavné rodáky, např. brazilského prezidenta či starostu Chicaga, už jsme vám představili v našem nedávném testu Slavní Češi, které neznáte.

Zlínští rodáci

Slavný britský dramatik a scenárista Sir Tom Stoppard je známý na divadle třeba svou hrou Rosencrantz a Guildenstern jsou mrtvi, ve filmu scénáři k filmům Brazil či Zamilovaný Shakespeare. Přitom je to rodák ze Zlína! Narodil se zde 3. července 1937 jako Tomáš Straussler do židovské rodiny lékaře Baťovy nemocnice. Po vypuknutí druhé světové války se ocitl s matkou a bratrem v Indii, kde získal anglické vzdělání. Otec jako dobrovolník britské armády zahynul při japonské invazi na bombardované lodi, a tak se po skončení války odstěhoval společně s matkou, bratrem a novým otcem, britským důstojníkem Kennethem Stoppardem, do Anglie.

Mimochodem, ve stejném městě (i když tehdy již známém jako Gottwaldov) se o dvanáct let později – 20. února 1949 – narodila jistá Ivana Marie Zelníčková. Že neznáte? Nu ale Ivana Trump, to už vám něco říká, viďte?

Opera, tenis a politika

Slavný kanadský operní zpěvák a příležitostný herec Jan Rubes se narodil 6. června 1920 ve Volyni. Z Československa emigroval na Vánoce roku 1948 a v Kanadě se stal velmi známým a populárním. Zemřel 29. června loňského roku ve svém domě v kanadském Ontariu.

Nejmladší tenistkou, která se dostala v žebříčku na první místo, se stala v roce 1997, ve svých 16 a půl letech, Martina Hingisová. Udržela se na tomto místě dalších 209 týdnů, a to až do roku 2001. Nuže, tato slavná tenistka se narodila 30. září 1980 jako Martina Hingis Molitorová v tehdy československých Košicích.

Madeleine Korbelová Albrightová – původním jménem Marie Jana Korbelová – se narodila v židovské rodině 15. května 1937 v Praze a známe ji jako bývalou ministryni zahraničních věcí USA, historicky první ženu v tomto úřadu. Hned po Hitlerově okupaci zbytku Československa v březnu 1939 se jejímu otci, diplomatovi Josefu Korbelovi, podařilo i s celou rodinou utéct do Londýna. Byla pokřtěna a vychovávána jako katolička a o svém židovském původu se podle vlastních slov dozvěděla až později z novin. Po válce se Korbelovi vrátili do Československa, které však vzápětí po komunistickém převratu v roce 1948 znovu opustili a usadili se ve Spojených státech v Coloradu.

A jeden prvorepublikový herec na závěr...

Pro dnešek si na závěr necháme jednoho prvorepublikového herce, jehož jméno a nejslavnější roli prozradíme až nakonec. Tento herec se narodil 9. ledna 1917 v Praze. Jeho rodné jméno Charles Angelo Kuchacevich vám asi mnoho neřekne. Od roku 1937 hrál v českých filmech – např. Žena pod křížem režiséra Vladimíra Slavínského nebo Boží mlýny režiséra Václava Wassermana. Proslavil se však až jako britský herec. Vidět jsme ho mohli i v Pokladu na Stříbrném jezeře, ale nejznámější je asi svou rolí vrchního komisaře Dreyfuse v sériích komedií o Růžovém panterovi s Peterem Sellersem. Ano, herec Herbert Lom má rovněž český původ.

Pokud byste měli zájem seznámit se s některými dalšími osobnostmi narozenými na území bývalého Československa (třeba princeznou Michaele z Kentu, která se narodila v Karlových Varech), napište nám do komentářů.