Když se František Husák roku 1936 narodil, rodiče doufali, že z něho vyroste úředník. On sám ale dlouhou dobu nevěděl, co vlastně chce v životě dělat. Nejprve zamířil na hornické učiliště, odtud přešel na vojenskou školu a nakonec se přihlásil na medicínu, kam ale nebyl přijat. Na popud herce Františka Vnoučka nakonec zkusil herectví. V ročníku DAMU, kterou absolvoval v roce 1959, s ním studoval Jan Tříska a Jan Kačer, se kterým posléze odešel do ostravského divadla Petra Bezruče.

Když po šesti letech přešel do pražského Činoherního klubu, začal se u něho projevovat sklon k melancholii a nadměrnému pití. Přestože ho kolegové nevídali opilého, vadily jim jeho pozdní příchody. Podle jeho kolegy Pavla Landovského byl Husák expertem na výmluvy. "Jednou třeba řekl: Vy tomu nebudete věřit, ale já když jsem vyrazil z domu a šel jsem včas, dole před vraty stál obrovský černý pes a nechtěl mě pustit na ulici," vyprávěl Landovský s tím, že tomu samozřejmě nikdo neuvěřil.

Když byla Pavlu Landovskému z politických důvodů zakázána herecká činnost, Husák z Činoherního klubu na protest odešel. Usadil se v Českém Krumlově, kde vedl dramatický kroužek pro romské děti. Později přijal angažmá v loutkovém divadle a následně přešel do divadla v Chebu. Do Prahy se vrátil těsně před revolucí. Jeho posledním chlebodárcem se stalo Divadlo Na Zábradlí. Místní prostředí mu ale nesvědčilo.

"Myslím si, že oproti atmosféře v Činoheráku byl Franta Na Zábradlí hrozně opuštěný. Byl velmi křehoučký, citlivý,“ vzpomínal kdysi na Husáka Jan Kačer.

Depresivní stavy herec zapíjel alkoholem, který kombinoval i s prášky. Přestože se kolegům dušoval, že přestal pít, s nástupem večera ho viděli opilého. Husák si prý schovával lahev vodky ve splachovací nádržce na WC, kam si během dne tajně odbíhal "cvaknout".

Kvůli alkoholu Husákovi zkrachovala všechna čtyři manželství, jimiž za život prošel. Po každém rozvodu se vracel k mamince. Právě sem ho kamarádi přivezli poté, co ho našli ošklivě potlučeného před hospodou. Domnívali se, že je jen pořádně na mol a vyspí se z toho, on ale doma upadl do bezvědomí. Přivolaný lékař konstatoval krvácení do mozku a nařídil okamžitý převoz do nemocnice, bohužel však bylo pozdě. Husák zemřel 8. listopadu 1991 ve věku pouhých 55 let. Dodnes není jisté, zda si zranění hlavy způsobil sám pádem, nebo zda byl přepaden a zbit neznámými útočníky. Policie však cizí zavinění nikdy neprokázala.