Ani nos jako skoba nemusí být v herectví na překážku, pokud máte talent. A Woody Harrelson ho dostal do vínku opravdu hodně. Obstál jako Takový normální zabiják i jako Larry Flynt. Vyvrátil košíkářský mýtus, že Bílí muži neumějí skákat. Exceloval v komerčních podívaných, jako byly Hunger Games, i v nízkorozpočtových hitech jako Tři billboardy kousek za Ebbingem. Ač charakterní herec, dokáže vyniknout i v komediích – například zažil, jaké to je Vrtěti psem. Dokonalý pak byl i v první sezoně seriálu Temný případ. Je jen s podivem, že neproměnil ani jednu ze tří oscarových nominací. A kde se v něm onen univerzální talent vzal? Víme jediné: nezdědil ho po otci. Ten se živil jako… nájemný ranař a vrah. Může to znít podivně, ale je to tak. Woody svého otce skoro neznal, protože Charles Harrelson strávil většinu života ve vězení. Se synem se poprvé potkal až v roce 1981, když bylo Woodymu dvacet let. Do té doby seděl za ozbrojenou loupež. A krátce poté byl odsouzen znovu, tentokrát za vraždu, a dostal rovnou dvojité doživotí. Možná i tahle zkušenost vychovala z Woodyho zásadového a přímočarého chlapa, který se nikdy s ničím moc nepáře.

PAPÍR ZE SLÁMY

Woody, respektive Woodrow Tracy Harrelson nemá rád politiku, prohlašuje se spíš za anarchistu, ale když dojde na lámání chleba, umí se ozvat. Na počátku milénia byl jedním z hlasitých odpůrců války v Zálivu. Oproti tomu se důsledně zajímá o ekologická témata. Výrazně například přispěl na vývoj vynálezu papíru, který se vyrábí ze slámy. Asi nikoho pak nepřekvapí, že je vegan, ačkoli v záležitosti jídla došel ještě dál – živí se pouze tepelně nezpracovanými plodinami a stejně tak nejí ani cukr a mouku. K veganství dokonce přivedl i Liama Hemswortha. Navzdory zelené dietě má ale stále dost sil na sport, třebaže ne zcela v americkém stylu. Je zapáleným fanouškem a hráčem kopané. Mimochodem, než se dal na herectví, vážně přemýšlel o kněžské dráze. Ani to jej ale neodradilo od menších hříšků. V roce 1983 byl kupříkladu zatčen za tančení na ulici uprostřed plného provozu. Nutno podotknout, že k této romantické revoltě vzápětí dodal i pokus o útěk z policejního vozu za jízdy a napadení přítomného důstojníka. Prý se přitom ještě šíleně smál, ale asi nebylo tak zle, protože ve výsledku jen zaplatil pokutu 390 dolarů bez dalších postihů.

V jeho životě bylo jinak jen málo excesů. S manželkou Laurou žije již dvanáctým rokem a společně vychovávají tři děti. Na jejich ochranu se ale nebojí použít pěsti. Když se jednou dotěrný paparazzi přiblížil příliš blízko k jeho dceři, poslal ho jednoduše k zemi.

Válka o planetu opic

Povedené završení skvělé trilogie

Role poděsů šly Woodymu vždycky skvěle a ve Válce o planetu opic dostal v roce 2017 parádní možnost se realizovat. Poslední díl uznávané vědecko-fantastické trilogie přivedl opice vedené Caesarem do finálního střetu s lidmi, jejichž vůdcem se stal právě Harrelson jako fanatický plukovník McCullough. Válečný či akční film nicméně nečekejte. Režisér Matt Reeves dokázal, že i komerční blockbuster může být inteligentní, strhující, a k tomu se Válka nebojí odkazovat k původnímu snímku s Charltonem Hestonem. V tomto souboji dvou druhů nevítězí zbraně ani přesila, nýbrž rozum a odhodlání. Vynikající postavy, náležitě pochmurná postapokalyptická atmosféra, ale chvílemi i humor jsou hlavními trumfy skvělého završení příběhu člověka, jenž zavinil vlastní zkázu.