Osobní strážce

Whitney Elizabeth Houston se narodila 9. srpna 1963 do hudbou dotčené rodiny. Její matka Cissy vedla gospelový sbor, do kterého přivítala i svou dceru. Kariérně měla našlápnuto dobře, ale ještě nějakou chvíli trvalo, než se z jejího jména stal pojem.

Vydělávala si zpěvem v barech, v jednom si ji poslechl i slavný hudební producent Clive Davis, který Whitney okamžitě zahrnul do svého rozrůstajícího se portfolia. Její debutové stejnojmenné album z roku 1985 sklidilo obrovský úspěch a získala za něj svou první cenu Grammy. Stejný úspěch se opakoval i s druhým albem Whitney. Do záři reflektorů celého světa ji však vehnal film Osobní strážce, v němž si zahrála po boku Kevina Costnera. Pro film nazpívala celkem šest písní včetně jejího nejznámějšího počinu I Will Always Love You. Soundtrackové album dnes patří k nejprodávanějším v historii hudby.

Násilí a drogy

Do roku 2000 se Whitney zapsala do srdcí milionů fanoušků po celém světě. Od nového milénia však začala její kariéra pomalu stagnovat, velký vliv na to mělo manželství s násilnickým Bobby Brownem. Whitney hlasově už nestačila, stávala se terčem kritiků a bulvárních časopisů a fanoušci pro její nově vzniklou drogovou závislost neměli pochopení. Svou ucházející slávu se snažila zachránit příslibem 6 nových alb, nahrála jenom tři.

Z tragického manželství se vyvázala po dlouhých 15 letech. Jakožto křesťanka nevěřila v rozvod, byla si ovšem vědoma, že násilí do vztahu nepatří. Její zdravotní stav během let různě kolísal a drogové eskapády odcházely a zase se vracely. Prošla si mnoha odvykacími kůrami, ale návyku se nikdy nedokázala úplně zbavit.

Den před udílením cen Grammy 11. února 2012 byla Whitney nalezena ve vaně kalifornského hotelu Beverly Hilton. Jejímu nahému a bezvládnému tělu mohla být už jen konstatována smrt. Pitva prozradila, že se před smrtí Whitney oddávala drogám, v těle našli stopy po kokainu, marihuaně a různých lécích. Příčina úmrtí není zcela jasná, někteří uvádí, že se Whitney utopila, jiní, že ji zabil smrtící koktejl drog.

Z manželství s Brownem vzešla dcera Bobbi Brown, která se v lednu 2015 po vzoru své matky předávkovala drogami v napuštěné vaně. Po dlouhých 176 dnech v kómatu 26. července zemřela na lobární pneumonii.

Hologramové turné

Whitney za svůj život získala více než 400 různých ocenění, v roce 2009 ji Guinnesova kniha zvolila nejoceňovanější umělkyní všech dob. Že si zpěvačka od koncertování neodpočine ani po své smrti, se dalo čekat.

Ve spolupráci se společností Base Hologram se Houston letos ocitne na celosvětovém turné v podobě hologramu doprovázeného živou kapelou. Přidá se tak k Michaelu Jacksonovi, Royi Orbisonovi, Buddy Hollymu a Marii Callas, kteří po své smrti stanuli na pódiích a zazpívali své největší hity. Whitney se nevyhne ani zastávce v Praze, konkrétně 26. března 2020 v Kongresovém sále.