Chci to jinak!

Bessie Simpson se narodila na sklonku 19. století v americkém městě Baltimore do prominentní rodiny. Jen pobrala trochu rozumu, začala používat výhradně své druhé křestní jméno Wallis. To původní se jí příčilo a připomínalo jí jméno pro psa. Právě tehdy se poprvé ukázala její vzpurná a umanutá povaha, která ji vedla životem nekompromisně a bez ohlížení.

Stále výš

Než došlo k osudovému setkání s princem Eduardem VIII., podlehla kouzlu mužského objetí hned dvakrát. Jako první si ji vzal pilot námořnictva Earl Winfield Spencer, podruhé se na devět let stal jejím manželem makléř Ernest Aldrich Spencer. I když vztah nebyl harmonický a provázely ho bouřlivé hádky, právě s ním obrážela večírky pro vybranou společnost. Bylo jen otázkou času, než se objeví někdo, kdo pro ni bude představovat neohlodanou kost.

Láska nebo trůn?

I když se princi první dojem nepovedl, Wallis lačnila spíš po společenském statusu, muži byli podle všeho pouhými zprostředkovateli! Scházeli se jen do chvíle smrti krále Jiřího V. Ten den se Eduard VIII. stal přímým následníkem britského trůnu. Bohužel pro něj 30. léta minulého století v žádném případě sňatek vladaře s rozvedenou ženou nerespektovala. Z pozice nejvyšší se čerstvě dosazený král pokusil přelstít vládu a podal návrh na morganatické manželství, kdy by Wallis ani její děti (i společné) nezískaly nárok na trůn a musel by postačit titul hraběnky nebo vévodkyně. Chabý pokus o protlačení královy múzy do královské rodiny byl smeten ze stolu a 11. prosince 1936 z trucu podána abdikace. Jako odstupné dostal od svého bratra Jiřího VI., který se nakonec ujal trůnu, titul "vévoda z Windsoru".

Žijeme pro skandály

Následující léto se vzali, odstěhovali se do Francie a královskou rodinu navštěvovali minimálně. Měli svůj svět. Stále je ale provázely skandály, které nestíhali zametat pod koberec.

Krátce po svatbě odjeli do Německa a setkali se s Adolfem Hitlerem. Evropu v té době sice ještě nesvírala válka, ale bylo více než jasné, kam se budou dějiny ubírat. Eduard VIII. se sympatiemi s tamními pohlaváry netajil a bůhví, jak by Británie skončila, kdyby trůn zůstal v jeho područí. I Wallis na sebe opět upozornila, když se začalo mluvit o jejím krátkém vzplanutí s německým ministrem zahraničí Joachimem von Ribbentroppem. Vztahy byly sice dobré, ale celý čas války strávil vévoda se svou ženou raději ukrytý na Bahamách.

O závislosti vévody z Windsoru na Wallis není pochyb, ale zřejmě nebyl sám. Jimmy Donahue byl sice o generaci mladší, ale protekční dítko a neskrývaný homosexuál byl páru nebezpečně blízko. Vyráželi spolu do společnosti i na dovolenou. V roce 1966 zemřel na předávkování drogami, manžel Eduard o šest let později na rakovinu plic. Pohřeb bývalého krále byl jednou z mála příležitostí, kde se sešla nenáviděná "rozvracečka britské monarchie" a celá jeho rodina. V sevření smutku ze ztráty manžela a obklopena jeho neteří tehdy už královnou Alžbětou II. a švagrovou "královnou matkou" trpěla Wallis jako zvíře.

Wallis Simpson se dožila úctyhodných 89 let, ale poslední desetiletí strávila upoutaná na lůžko, trpěla arteriosklerózou a ztratila schopnost řeči.