Film pak spatřil světlo světa v roce 1968 na necelé 4 měsíce. Pak putoval do trezoru, kde byl uložen až do pádu komunismu. I za tuto krátkou dobu ho vidělo přes 900 tisíc diváků. Může za to nejen silné téma a propracované záběry, ale také hvězdné herecké obsazení. Jasnému pomáhala při výběru svých hereckých kolegů Helena Růžičková velmi neobvyklým způsobem - podle data narození a jejich horoskopů. Některé postavy však byly napsány přímo na tělo oblíbeným hercům, konkrétně Vlastimilu Brodskému, Václavovi Babkovi a Vladimíru Menšíkovi. Poslední jmenovaný však musel navíc slíbit, že na natáčení nebude pít alkohol.

Několik herců však roli ve filmu odmítlo. Například Ivě Janžurové byla nabídnuta postava veselé vdovy. Iva však natáčela seriál Fantom operety a na další natáčení už neměla kapacitu. Vdovu tak ztvárnila Drahomíra Hofmanová. Nevhodný horoskop vyšel Jiřímu Sovákovu, který měl podle režiséra hrát sedláka Zášínka. Jelikož byl režisér pověrčivý, obsadil raději zpěváka Waldemara Matušku. Nahnuté to také měla Jiřina Bohdalová, té špatný horoskop sice nevyšel, na zkouškách ale byla moc veselá. Role v legendárním snímku ji tak proklouzla mezi prsty. Kuriózní casting zažil celý štáb, když v místní obci oslovili paní Annu Navrátilovou, aby si zahrála roli babičky. Svůj nesouhlas dala najevo tím, že po nich hodila lopatu, kterou právě odhazovala sníh.

Hlavní postavu Františka si zasloužil charismatický Radoslav Brzobohatý. Ten se na svou roli připravoval opravdu pečlivě. Důkazem je toho fakt, že chodil víc jak týden na dlouhé procházky se psem, který ho ve filmu vítá a snažil se tak se čtyřnohým hrdinou spřátelit. Dokonce Režisér Vojtěch Jasný seznámil Radoslava Brzobohatého se skutečným člověkem, podle kterého role Františka vznikla. Herci se tak zalíbila životní filozofie osudem zmítaného muže, že se s ním až do jeho smrti přátelil.