Život

Vladimír Tesařík se narodil 20. září 1947 do rodiny generálmajora Richarda Tesaříka (†51). Ten bojoval ve druhé světové válce a se svými syny si nikdy nevytvořil blízký vztah. Vladimír vzhlížel spíš ke svému bratrovi a viděl v něm vzor, ale povahu zdědil po otci. V dětství se věnoval atletice, specializoval se na skok do výšky a kvalifikoval se na letní olympiádu v Mexiku. Zajímal se o léčitelství a miloval rodinný život a klid.

Yo Yo Band

S bratrem Richardem (74) se stal průkopníkem "černé hudby". Zpěvák a skladatel Vladimír Tesařík miloval pop, latinu, soul a reggae. V kapele se vystřídalo několik hudebníků, ale bratři zůstali. Největší úspěch sklidili s albem Karviná. To se dočkalo i několika ocenění a písničky z něj zevšedněly.

Posluchačům a fanouškům byla na Yo Yo Bandu sympatická i sourozenecká souhra a podpora, kterou bratři nemuseli předstírat.

Konec

Poslední květnovou sobotu se jel Tesařík projet do Stromovky na kole. Večer ho čekalo představení a chtěl nabrat síly. Pád z kola nevypadal hrozivě a zpěvák myslel, že to odnesl jen odřeninami a polámanou klíční kostí. Svírala ho palčivá bolest a z ucha mu tekla krev. Zavolal svému bratrovi a řekl mu, co se právě stalo. Ujistil ho, že nejde o nic vážného. Jejich hovor přerušil záchranář, který dorazil v přivolané sanitce. To bylo naposledy, co spolu sourozenci mluvili. Během převozu do nemocnice upadl Vladimír do kómatu. Rodina, kolegové i lékaři ale doufali, že ho z umělého spánku po dvou dnech probudí a jeho stav se stabilizuje. Obrátili se na léčitele a zkoušeli akupresuru. Nic z toho se však nestalo a po devíti dnech bylo jasné, že je se zpěvákem zle. Třetí pokus na jeho oživení byl neúspěšný a Vladimír Tesařík zemřel. Yo Yo Band za něj nehledal náhradu a první koncert se odehrál pouhé tři týdny po zpěvákově smrti.

Kdyby měl cyklistickou helmu, mohlo všechno dopadnout jinak. Osudným se mu stal otok mozku a celkové selhání organismu.