Byl tichý a introvertní. S médii se nikdy moc nebavil, ale jakmile byl v roli, tak to bylo něco jiného. Zahrát uměl jakýkoli charakter. S noblesou sobě vlastní dostal každého diváka do kolen. Dodnes v divadlech a na televizních obrazovkách moc chybí.

20. června 2010 podlehl rakovině žaludku. Pracoval do poslední chvíle. Píle mu nedovolila přestat, i když musel být už na smrt unavený. Ještě 11. května odehrál v Divadle Kalich představení Chvála bláznovství, kde vystupoval se svým bratrem Michalem Dlouhým.

Velké charisma

Posledním filmem, kde hrál, byl Kajínek. I když musel vypadat strhaně, situaci zřejmě často zlehčoval nebo o ní vůbec nemluvil. Premiéra filmu se pak stala uctěním jeho památky. Svoji diagnózu netajil, ale nikdo nevěděl, jak vážné to je.

„Vždy ale působil tak, jako by si hrozivý konec nepřipouštěl,“ uvedl po projekci filmu režisér Petr Jákl. Opravdovou bolest zažívala hlavně jeho manželka Petra Jungmanová, který měla s Vladimírem dvě děti. Na malá dvojčátka zbyla úplně sama.

Poslední role

„Začal těžký půlrok. Chtěla jsem mu pomoct, ale on sám si zvolil jinou cestu. Věděla jsem, že by ve svém životě neměnil nic, on žil tak, jak chtěl,“ popsala Jungmanová pro iDNES.cz, jak vypadal počátek roku 2009. To totiž herci lékaři oznámili, že má rakovinu.

„Mirečku, doufám, že se i tam nahoře takhle neodolatelně usmíváš! Proč odcházejí ti nejvíc talentovaní, čistí a báječní lidé tak brzy? Na tuhle otázku asi odpověď nedostanu,“ napsala na sociální síť Markéta Hrubešová po jeho smrti.

Točil, i když byl těžce nemocný

„Každopádně jsem vděčná za každou klapku, kterou jsme spolu natočili. A to, že ti tenkrát už vůbec do smíchu nebylo, tos věděl, Mirku, jenom ty... Klaním se, Mistře,“ dodala pod fotografií herečka, která se s ním roky přátelila.

Jeho nejznámější role byl Petr z Arabely. K té se vyjádřil jen jednou. „Petr z Arabely že byla moje zásadní televizní role? Nevím, snad, je to všechno strašně dávno,“ pronesl po promítání snímku režiséra Jaroslava Brabce Aljona. Byla to jedna z posledních akcí, na které se objevil.