Dětství

Narodil se herci a televizní hlasatelce, protekce se mu ale od rodičů nedostalo. Otec doma moc nepobýval a dával přednost hospodám a zábavě. Matka nechtěla, aby vymodlený syn musel přihlížet hádkám a požádala o rozvod. Čech byl na matku hodně fixovaný a svému otci nikdy neodpustil, že o rodinu neprojevoval zájem. Možná proto, že vyrůstal jako jedináček, toužil po velké rodině. Během dvou manželství se mu narodily čtyři děti.

Láska k divadlu

Vladimír Čech (†61) v roce 1977 dostudoval v Praze DAMU a vystřídal spoustu divadel od malých spolků v Ostravě po slavné Rokoko. V rolích hraběte Glostera z Krále Leara, Vavřeny z Filozofské historie, Merkucia z Romea a Julie nebo Jiřího ze hry Kdo se bojí Virginie Wolfové? byl nezapomutelný. K divadlu ho ale netáhla jen láska, ale i síla doby. Politický režim mu totiž zakazoval působení v televizi. Krátce po revoluci v roce 1989 byl jedním ze spoluzakladatelů Občanského fóra.

Přes všechny úspěchy se do povědomí diváků dostal až jako moderátor vědomostní soutěže. Do pořadu dokázal vtěsnat svůj pověstný humor a jeho nástupci Martin Preiss (47), Ondřej Hejma (69) a Marek Vašut (59) se mu nemohli rovnat.

Hlas

Patřil mezi dabérskou špičku a svůj hlas herec propůjčil desítkám postav. Stejně jako Martin Dejdar (55), který už třicet let namlouvá Barta Simpsona, ale dosáhl největších úspěchů spojením s animovanou postavičkou. Líný kocour Garfield k němu skvěle pasoval.

Lynchův syndrom

Celý život měl Čech úsměv na tváři, hodně sportoval a pravidelně vyrážel do severských zemí. Když mu lékaři diagnostikovali rakovinu tlustého střeva, svěřil se jen svým nejbližším a dál pracoval. Lynchův syndrom je dědičné onemocnění, které se projevuje vznikem mnohačetných zhoubných nádorů. To se spolu se zápalem plic stalo Čechovi osudným a zemřel v pouhých 61 letech.