#clanek|4362834#

Půvabná tmavovlasá kráska Violette, celým jménem Violette Reine Elizabeth Bushell, se narodila 14. května 1921 v městečku Levalloit-Perret nedaleko Paříže. Dcera anglického otce a matky francouzsky žila střídavě v obou zemích. Violetu stejně jako její čtyři bratry vychovával otec velmi přísně, od malička všechny děti vedl ke sportu. Tak brzy Violette vynikala v atletice, gymnastice, cyklistice, ale také střelbě. Od malička oslňovala své okolí nevšední krásou a hlubokýma očima, byla společenská a v kolektivu velmi oblíbená. V anglické společnosti působila exoticky, mladá krásná dívka s olivovou pletí plynně hovořící francouzsky. Do Anglie rodina přesídlila roku 1930, žili na londýnském předměstí Brixton.

14. července 1940 se v Londýně konala vojenská přehlídka a rodina Violette přizvala na slavnostní večeři francouzského důstojníka maďarského původu Étienne Szabo. Vzplanutí dvou srdcí mladých a krásných lidí na sebe nenechalo dlouho čekat. Violette a Étienne po pouhých dvaačtyřiceti dnech známosti 21. srpna 1940 vstupují do svazku manželského. Étienne se vrací zpět na frontu do daleké Afriky.

#clanek|4357938#

Jejich odloučení trvalo celý rok, znovu se shledají roku 1941 a stráví spolu několik málo šťastných okamžiků. 8. června 1942 se manželům narodí dcerka Tania, kterou však její otec nikdy nespatří. V říjnu 1942 padl v bitvě u El Alameinu v severní Africe. Violette se zhroutil celý svět, její mysl ovládla myšlenka pomstít manželovu smrt, proto ve jménu jeho památky odchází bojovat proti nepříteli. Malou dcerku zanechala v péči své matky a zapojila se do francouzského odbojového hnutí s cílem stát se tajnou agentkou. Ve výcvikovém táboře patří k těm nejlepším frekventantům, nebojí se smrti, je statečná, odvážná a vědoma si rizika chce pomstít smrt manžela. Pro její horkou hlavu však není nasazena do akce v terénu, avšak kvůli nedostatku agentů je nakonec pod krycím jménem Louise přijata mezi plnohodnotné členy odbojové skupiny.

Jelikož je schopná mluvit anglicky i francouzsky, je nasazena na zahraniční mise. SOE – oddělení pro zvláštní operace sekce britské zpravodajské služby MI6 vysílá čerstvě vyškolenou agentku na první misi. Jejím úkolem bylo zkontrolovat odbojovou skupinu Salesman v Rouenu, která však v době jejího seskoku již byla z velké části gestapem pozatýkána. Z mise se vrací se smutnými zprávami o osudu členů skupiny, avšak živá a zdravá. Dožaduje se dalšího nasazení, které však pro ni bude fatální.

#clanek|4357930#

Dva dny po invazi v Normandii je ve čtvrtek 8. června 1944 nasazena do akce, společně se svým nadřízeným Phillipem Liewrem se setkávají s příslušníkem domácího odboje Jacquesem Dufourem a mají založit novou skupinu Salesman II. Situace je nebezpečná, neboť všude jsou rozestavěny hlídky ozbrojené síly Třetí říše, nebezpečí prozrazení je obrovské. Bohužel nečekaně narazili na zátarasu hlídanou 2. tankovou divizí SS. Plně vyzbrojení agenti se pokusili o útěk, při kterém si Violette vyvrtla svůj nedávno zraněný kotník. Odmítla, aby se Dufour stal obětí její pomsty, poskytla mu krycí palbu a Dufour se s těžkým srdcem jejímu rozkazu podvolil. Violette se bránila do posledního náboje.

Němci mladou agentku zajali a okamžitě podrobili prvním krutým výslechům. Na předměstí Paříže ve věznici Fresnes výslechy pokračují, je s ní surově zacházeno, opakovaně je znásilňována. I přes nelidské mučení odmítá prozradit cokoliv, co by vedlo k odhalení odbojářských kolegů. V srpnu 1944 je spolu s dalšími zadrženými špionkami převezena do ženského koncentračního tábora Ravensbrück. 5. února 1945 je po roce tvrdých fyzických prací spolu s dalšími dvěma agentkami popravena střelou do týlu místním katem, příslušníkem SS Schultem.

#clanek|4357266#