Problém komunistů

Druhý díl s jednoduchým názvem Vinnetou z roku 1963 navštívilo v tehdejším Československu přes dvanáct milionů diváků a od té doby jsme apačského náčelníka a amerického zálesáka mohli vidět všude. Popularitu filmů řešila dokonce i vládnoucí komunistická strana. Jejím představitelům se nelíbilo, že vinnetouovské motivy zaplavily novinové stánky, obchody s hračkami a dokonce i s domácími potřebami. Indiáni byli všude a ve směrnici, kterou Ústřední výbor Komunistické strany Československa vydal 3. září roku 1966, se snažila vládnoucí garnitura tento fenomén potlačit. Snížit nadšení diváků se ale nepodařilo.

Osobní tragédie

Dohromady vzniklo 11 filmů, jeden TV seriál, jeden televizní film a nakonec v roce 2016 i minisérie s názvem Vinnetou. V hlavních rolích už ale neuvidíme legendárního Pierre Brice a Lexe Barkera, které filmoví kritici hanlivě nazývali westernovými manekýnkami. Samotný francouzský herec Pierre Brice ale roli málem odmítl. O Karlu Mayovi v životě neslyšel a vadilo mu, že jeho postava málo mluví a moc jezdí na koni. Toho totiž před začátkem natáčení ovládat neuměl a musel se to naučit. Roli však přijal, když se dozvěděl, že jeho parťáka bude hrát Lex Barker. Ten se k roli dostal díky své páté ženě, švýcarské herečce Irene Labhart, která se však úspěchu svého muže nedožila. Když Barker natáčel Poklad na stříbrném jezeře spáchala, již nemocná s leukémii, sebevraždu.

Komické nehody

Ostatní členové štábu sice podobnou osobní tragédii nezažili, o zranění však během natáčení nebyla nouze. Když nebudeme počítat pády z koní, které byly na denním pořádku, jeden asistent produkce si asi dlouho říkal, že se při natáčení podruhé narodil. Na jednom ostrově měl hlídat rekvizity, jenže štáb na něj zapomněl a vyzvedli ho až za dva dny. Asistent byl úplně vyčerpaný, jelikož na ostrově nebylo po jídlu a vodě ani památky. Krušné chvíle pak zažilo 15 lidí ze štábu, kteří se zranili při natáčení scény, v níž vybuchne vůz se střelným prachem. Komicky mohli působit dělníci, když v nemocnici vysvětlovali, že při stavbě apačské vesnice vypili zkaženou vodu a dostali tak silný průjem.