Ne/věrný

Během studia se seznámil s herečkou Janou Drchalovou (72). Vzali se a jsou spolu dodnes. Jejich manželství trvá sice bezmála padesát let, ale museli překonat mnoho hercových nevěr a afér. Patří mezi muže, kteří s věkem zrají, mají charisma a uhlazený humor, na pozornost žen si nemůže stěžovat.

První velkou krizi museli manželé řešit už na začátku osmdesátých let. Preiss si našel přítelkyni a založil s ní rodinu. Z mimomanželského poměru vzešla dcera a matce herec nabídl peníze za mlčení. Nakonec ho ale svědomí dohnalo a své rodině se svěřil. Ta pro něj naštěstí našla dost pochopení.

Profesionál

Viktor Preiss patří mezi herci k největším profesionálům. Může se opřít o svěle zvládnutou techniku projevu, práci s hlasem, mimiku, gestikulaci i brilantní schopnost improvizace. Má za sebou desítky filmových i seriálových rolí, ale jeho pravé tváři a nespornému umu dá vyniknout jedině divadlo. V roce 1983 ho měl už dost a rozhodl se pro uměleckou pauzu. Už po měsíci ho ale zlákala nabídka z Vinohradského divadla, která se neodmítá.

Svoje znalosti a zkušenosti šířil dál a na konci devadesátých let přednášel studentům DAMU. Jeho odchovanci jsou dnes úspěšnými herci - Saša Rašilov (47), Kristýna Frejová (48), Ondřej Sokol (48) nebo Lenka Vlasáková (47).

Rázný krok

Zajímavým projektům se herec sice nevyhýbá, ale rapidně omezil práci. Odmítl lukrativní angažmá v Národním divadle, ani přes naléhání Tomáše Töpfera (69) se neobjevuje ve Vinohradském divadle a skončil i s dabingem.

Důvod je prostý. Je znechucený z toho, jak pokroková je technika. Dabing už totiž není tím, čím býval. Technika hlasu, na kterou se vždy mohl spolehnout, jde stranou a herci se ztrácí mezi složitými kódy. Toho Preiss nechtěl být součástí.

Černý puntík

Viktor Preiss je profesionál, ale provází ho stejné trable s dětmi jako jiné rodiče. Syn Martin (47) trpí hlubokými depresemi a úzkostmi, které maří jeho osobní vztahy a už několikrát ho přivedly do léčebny. Má sice podporu svého otce, ale život v jeho stínu je pro něj těžký.