To pravé

Věra Špinarová se narodila v jihomoravských Pohořelicích, už jako sedmiletá se ale s rodiči musela přestěhovat do Ostravy. Její otec tam dostal místo horníka. Ze začátku byl pro ni přesun z útulného domku na moderní sídliště v Porubě těžký. Brzy se naštěstí našla v hudbě a po smutku nebyly ani památky. Začala hrát na housle a kytaru, ale prosadila se až v patnácti letech s hitem Já před tebou klečím. Její hvězda sice stoupala, ona ale i tak dokončila chemickou školu.

Zpěvačka měla neuvěřitelný, silný a barevný hlas. Právem se honosila přirovnáním k Janis Joplin nebo Tině Turner (80).

Vydala třináct alb a nahrála desítky hitů, které nezapadly a hrají se dodnes:

  • Bílá Jawa 250
  • Meteor lásky
  • Kouzlo bílejch čar
  • Fernando
  • Být sluncem na tvých víčkách
  • Raketou na Mars

22. března 2017 ale během koncertu v Čáslavi zkolabovala a o čtyři dny později v motoské nemonici ve věku pouhých 65 let zemřela.

Muži

V roce 1972 se Špinarová vdala za kapelníka doprovodného orchestru. Ivo Pavlík (†84) je otcem jejího syna Adama a po rozvodu si vzal její kolegyni Heidi Janků (57). Ještě v roce krachu prvního manželství se zpěvačka po krátké známosti provdala za bubeníka Vítězslava Vávru. Ani s tím ale nevydržela a nakonec skončila s o třináct let mladším mužem. Vztah ale nefungoval a roky se oba marně snažili o vzpruhu. Nežili spolu, ale stali se z nich přátelé. Pomáhali si, navštěvovali se a zajímali se jeden o druhého. O svém osobním životě se zpěvačka moc nesvěřovala svým blízkým ani kolegům. Své o tom ví Marie Rottrová (78), která po boku Špinarové strávila několik let a o rozchodu se dozvěděla až z médií.

Pro smích

V Ostravě je socha zpěvačky v životní velikosti. Bohužel jsou na ni rozporuplné reakce a nejhlasitějším odpůrcem je syn Špinarové Adam Pavlík. Byla dokonce vytvořena petice, kde se sešlo na 600 podpisů, aby byla socha odstraněna nebo upravena. Na poslední rozloučení se zpěvačkou dorazilo na čtyřicet tisíc lidí, kteří by si důstojnou vzpomínku na oblíbenou zpěvačku zasloužili.