Z filmu, na němž pracovaly tři generace se jménem Lipský, tak nadobro zmizel jeho typický režisérský pohled na humorné scénky. I když se jej snažil udržet jeho bratr Lubomír v roli svérázného vrátného Hlustvisiháka a Oldřichův syn Dalibor Lipský na pozici střihače, nálada na place byla po jeho smrti na bodu mrazu. Před svou smrtí však do filmu stačil obsadit, podle svého zvyku, ty největší dobové herecké hvězdy. Hlavní role si "střihli" Oldřich Kaiser a Jiří Lábus. Úspěšně je doprovází Stella Zázvorková, Jan Schmid, Václav Postránecký, Jiří Němeček, Karel Heřmánek, Josef Abrhám a další.

Vybrat si komickou dvojici Kaiser-Lábus bylo promyšleným krokem. Na konci osmdesátých let byla tato dvojice na vrcholu popularity socialistických estrád a stala se tak obrovským tahačem publika do kin. Dílo dokončil Zdeněk Podskalský a z filmu plného herců, kteří hrají sami sebe, vytvořil malý kvíz plný nostalgie, v němž si divák musí vzpomenout, kde daného herce nebo hlášku slyšel.

Například, když mezi husity prochází civilista, osloví ho mistr Jan Hus "I ty, bratře, proti všem?" Tento civilista však není nikdo jiný, než režisér Otakar Vávra, který natočil slavnou husitskou trilogii Jan Hus (1954), Jan Žižka (1955) a Proti všem (1956). I Naďa Konvalinková v tomto filmu účinkovala. "Střihla" si malou roli Květušky, která měla být odkazem na film Adéla ještě nevečeřela, kde ztvárnila postavu se stejným jménem. Podobné odkazy na filmy nebo hlášky jsou celým filmem protkány a divák se může opravdu otestovat, jak na tom se znalostmi z filmové historie a dát tak hold českému filmu, za který Oldřich Lipský zemřel.