Pokud si myslíte, že celebrity nepečou, mýlíte se. Nejedna zpěvačka, herečka či influencerka plní sociální sítě domácími perníčky, dokonalým lineckým či skvěle vyklopenými vosími hnízdy. Pojďme se podívat na cukroví, které na slavnostním stole českým hvězdám nesmí chybět.
Pokud chcete ještě v poslední chvíli trhnout nějaké to cukroví, můžete se inspirovat našimi celebritami, které rády pečou. Mimo jiné se dozvíte, na čem si rád o svátkách pochutnával Karel Gott či Eva Pilarová. S nejoblíbenějším cukrovím se pochlubí i herečka Dana Morávková a zpěvačka Hanka Zagorová.
Pojďme si představit recepty na cukroví, které u nich o Vánocích nemůže chybět!
Milované pracny Karla Gotta
Suroviny:
1/2 kg polohrubé mouky
1/4 kg másla
1/4 kg cukru
100 gramů mletých vlašských ořechů
1 vejce
1 lžička citronové kůry
3 lžíce kakaa
Postup:
Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme následně odležet v lednici minimálně třicet minut. Pak těstem plníme formičky a pečeme 15-20 minut v předehřáté troubě. Dobrou chuť!
Vanilkové rohlíčky podle Hanky Zagorové
Suroviny:
250 gramů hladké mouky
210 gramů másla
100 gramů mleté vlašské ořechy
70 gramů cukr moučka
Postup:
Vypracujeme ze surovin hladké těsto, které necháme odležet v lednici, poté z něj tvarujeme malé rohlíčky, které dáme do předem předehřáté trouby. Délka pečení se odvíjí od velikosti rohlíčků, požadovaná je ale zlatavá barva. Ještě teplé obalujeme v moučkové cukru.
Linecké Evy Pilarové
Suroviny:
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g moučkového cukru
2 žloutky
citronová kůra
rybízová marmeláda
moučkový cukr na posypání
Postup:
Všechny suroviny (až na marmeládu) zpracujeme v těsto, které necháme v ledničce chvíli odležet. Následně těsto vyválíme a tvořítky z něj vykrájíme různé tvary, polovině z nich uděláme do středu malá kolečka. Cukroví pečeme v troubě předehřáté na 170 °C do světlého odstínu. Vychladlé slepíme rybízovou marmeládou a posypeme moučkovým cukrem.
Ananasové válečky podle Dany Morávkové
Suroviny:
3 tatranky
100 gramů másla
100 gramů ananasu
6 piškotů
moučkový cukr
čokoládová poleva
mletý kokos
rum
Postup:
Ananas necháme okapat a rozemeleme společně s tatrankami, přidáme máslo, rum, ananasovou šťávu a rozmačkané piškoty. Vzniklou hmotu dáme ztuhnout do lednice a pak tvoříme válečky, které obalíme v čokoládové polevě, či obalíme v kokosu.
Zdroj: Šíp, Blesk