Pokud chcete ještě v poslední chvíli trhnout nějaké to cukroví, můžete se inspirovat našimi celebritami, které rády pečou. Mimo jiné se dozvíte, na čem si rád o svátkách pochutnával Karel Gott či Eva Pilarová. S nejoblíbenějším cukrovím se pochlubí i herečka Dana Morávková a zpěvačka Hanka Zagorová.

Pojďme si představit recepty na cukroví, které u nich o Vánocích nemůže chybět!

Milované pracny Karla Gotta

Suroviny:

1/2 kg polohrubé mouky

1/4 kg másla

1/4 kg cukru

100 gramů mletých vlašských ořechů

1 vejce

1 lžička citronové kůry

3 lžíce kakaa

Postup:

Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme následně odležet v lednici minimálně třicet minut. Pak těstem plníme formičky a pečeme 15-20 minut v předehřáté troubě. Dobrou chuť!

Vanilkové rohlíčky podle Hanky Zagorové

Suroviny:

250 gramů hladké mouky

210 gramů másla

100 gramů mleté vlašské ořechy

70 gramů cukr moučka

Postup:

Vypracujeme ze surovin hladké těsto, které necháme odležet v lednici, poté z něj tvarujeme malé rohlíčky, které dáme do předem předehřáté trouby. Délka pečení se odvíjí od velikosti rohlíčků, požadovaná je ale zlatavá barva. Ještě teplé obalujeme v moučkové cukru.

Linecké Evy Pilarové

Suroviny:

300 g hladké mouky

200 g másla

100 g moučkového cukru

2 žloutky

citronová kůra

rybízová marmeláda

moučkový cukr na posypání

Postup:

Všechny suroviny (až na marmeládu) zpracujeme v těsto, které necháme v ledničce chvíli odležet. Následně těsto vyválíme a tvořítky z něj vykrájíme různé tvary, polovině z nich uděláme do středu malá kolečka. Cukroví pečeme v troubě předehřáté na 170 °C do světlého odstínu. Vychladlé slepíme rybízovou marmeládou a posypeme moučkovým cukrem.

Ananasové válečky podle Dany Morávkové

Suroviny:

3 tatranky

100 gramů másla

100 gramů ananasu

6 piškotů

moučkový cukr

čokoládová poleva

mletý kokos

rum

Postup:

Ananas necháme okapat a rozemeleme společně s tatrankami, přidáme máslo, rum, ananasovou šťávu a rozmačkané piškoty. Vzniklou hmotu dáme ztuhnout do lednice a pak tvoříme válečky, které obalíme v čokoládové polevě, či obalíme v kokosu.

Související články

Zdroj: Šíp, Blesk