Šafránková nebo...?

Režisér Václav Vorlíček měl jasnou představu o tom, kdo by měl hlavní postavu hrát. Herečka Jana Preissová mu však překazila plány, protože otěhotněla a na takové zpoždění s natáčením nebyl štáb připravený. Na poslední chvíli obsadil mladičkou Libuši Šafránkovou a nevědomky odstartoval její hvězdnou kariéru.

Ryby, ryby, ryby

Původní záměr natáčení během letních prázdnin překazila východoněmecká televizní společnost DEFA, která nedokázala sehnat dostatečné množství komparzistů. Během pár týdnů se přepsal scénář a natáčelo se na přelomu roku. Potíže byly se sněhem, kterého byl nedostatek. Umělý sníh se nakonec vyráběl v rybí konzervárně z kostí a měl velmi nelibý zápach.

Režisér asistentem

Momenty, kdy Popelka promlouvá se sovou Rozárkou, patří k těm nejkrásnějším v celém filmu. Zatímco Libuše Šafránková hrála na výbornou, sova seděla nehnutě a celé minuty nemrkala. Situaci vyřešil sám režisér, který se skryl mimo záběr a prstem sovu jemně pošťuchoval, aby ve správnou chvíli přivřela oči nebo lehce zamručela.

Třikrát

Pohádka o Popelce stojí částečně na krásných střevíčcích, a tak se v záběru objevují poměrně často. Aby jejich krása vynikla a kamera je mohla zabrat v detailu, vyrobili je hned ve třech velikostech. Zatímco Popelka obula velikost nejmenší, Pavel Trávníček držel botu mnohem větší.

S bříškem

Zatímco Janě Preissové těhotenství roli Popelky zmařilo, Dana Hlaváčová i v šestém měsíci hrála zlou Doru. Stačily na to šikovné ruce kostymérek, které šaty ušily o něco volnější. Pro herečku to navíc nebyla první zkušenost s touto rolí, tu samou si zahrála už v roce 1969, kdy v černobílé inscenaci excelovala Eva Hrušková.

Únava

Jan Libíček dostal roli preceptora, která se v pohádce objevila díky přepsání scénáře. Nosil dlouhý a objemný kabát, který vážil několik kilogramů. Herec byl proto během natáčení často unavený a v čase, kdy nehrál, si rád v koutě pospal. Bohužel nejednou usnul přímo na tanečním parketu uprostřed plesu a spousta scén se musela přetáčet.

Koňský klon

V roce 1973 řádila ve střední Evropě epidemie slintavky a kulhavky. Převoz zvířat přes hranice nepřipadal v úvahu. To přidělalo tvůrcům pohádky spoustu vrásek, ale nakonec si poradili. V Česku se střídali dva koně, v Německu měl Jurášek dubléra.

Dabing

Pavel Trávníček se narodil v roce 1950 v moravských Konicích nedaleko Olomouce. Konkurz sice vyhrál a porazil početnou konkurenci, ale boj s rodným přízvukem prohrál. Marné snahy po čase utnul sám režisér a nechal prince předabovat prvním manželem Jany Bouškové Petrem Svojtkou.

Tady i jinde

Jedna z nejslavnějších českých pohádek vznikala z velké části v Německu na zámku Moritzburg. Na přelomu roku 1972 a 1973 se natočily scény z plesu a se sovou Rozárkou, později se štáb přesunul do Čech a dotočil lovecké scény a záběry ze statku, kde Popelka žila se svou macechou a nevlastní sestrou.

Po celém světě

Pohádka Tři oříšky pro Popelku sklidila ohromné úspěchy a právem patří mezi to nejlepší, co vzniklo pod dohledem režiséra Václava Vorlíčka. Pravidelně ji hrají v Německu, Rakousku, Španělsku, na Filipínách, ve Spojených spojených emirátech nebo v Norsku, kde diváci dokonce protestovali před budovou tamní televize, když ji jeden rok nezařadili do vánočního programu.