Pro Libuši

Hlavní ženskou roli měla hrát Zorka Jandová (61). Po nečekané změně nasadila blond paruku a střihla si jen vedlejší roli. Princeznu Milenu si zahrála Libuše Šafránková (66). Po devíti letech se tak s Pavlem Trávníčkem (69) objevila v další pohádce. Herečce byla hlavní role málo a pro jistotu ještě nadabovala jasnozřivou provazochodkyni, kterou hrála Lucie Zedníčková (51).

O zdraví

Natáčelo se v Adršpašskoteplických skalách a obzvlášť pro Pavla Trávníčka byly některé scény náročné. Herec nechtěl využít záskoku kaskadéra, a tak pro něj horolezci vytvořili speciální lezecké úchyty, aby se nezranil. Obavy o život měl i při jízdě na koni. Splašeného koně ale nakonec zkušený jezdec po několika kilometrech ukočíroval.

Pro všechny herce byla nepochopitelná neústupnost režiséra Moskalyka (†75), který nepřerušil natáčení ani ve dvacetistupňových mrazech.

Rodina

Osvědčená dvojice Šafránková - Trávníček nebyla jediný párem, který si padl do noty. Luděk Munzar (†85) coby král si v pohádce zahrál po boku své ženy Jany Hlaváčové (81). I ve skutečnosti patřili k jednomu z nejstabilnějších párů. V jedné ze scén s kejklíři se dokonce objevila i dcera herečky Tereza.

Strach

Pohádka na motivy příběhu O dvou bratřích Karla Jaromíra Erbena (†59) má pochmurný děj. Ten umocňuje prostředí skal, kde se naplno využilo temných zákoutí, ozvěn a strašidelných zvukových efektů. Díky tomu patří film mezi nejdepresivnější pohádky v Čechách.