Díky náhodě (která neexistuje) a manažerce Báře Falgeové jsem mohla zažít poslední koncert turné Tomáše Kluse a jeho Cílové skupiny
s názvem Ani si nesedejte.
Být při tom, když ze sebe Tomáš i jeho kolega a kamarád, kytarista Jirka Kučerovský, vydali vše, dohráli, dozpívali, vděčně se uklonili k prasknutí plnému sálu Šeříkovka v Plzni a pak se v šatně se slzami v očích dojatě objímali a vzájemně si s techniky, zvukaři, osvětlovači a dalšími lidmi z týmu děkovali. Mohla jsem sledovat, jak se – jako ostatně po každičkém koncertu – kluci převlékli a aniž by dali znát únavu a vyčerpání, se vrátili do sálu, kde na ně čekala nekonečná fronta fanoušků, a ještě hluboko po půlnoci se jim podepisovali, fotili se s nimi, poslouchali je, odpovídali jim... Bylo mi dovoleno nasát atmosféru vnitřního klidu, jiskřivé euforie a neokázalého štěstí, kterým tihle lidé žijí. Byl to zážitek na celý život. Snad něco z toho pocítíte z našeho rozhovoru i vy...

V jednom článku z poslední doby jste se, Tomáši, vyjádřil v tom smyslu, že jste se tomu dříve bránil, ale teď budete o svém soukromí mluvit, protože jste konečně poznal skutečnou lásku. V čem konkrétně je váš vztah k Tamaře „skutečnější” než předchozí lásky?

Nezavnímal jsem doposud žádnou pochybnost ani zaječí úmysl. Nepocítíl jsem nic jiného než Štěstí z jakékoli její blízkosti. Došlo mi, že člověk je tvor tvořící problémy tím, že je vyhledává. Ve skutečnosti žádné nejsou. A na to jsem přišel a o tom chci mluvit. Štěstí, jak jej mnozí často skloňují a snaží se jej vměstnat do jakýchkoli přirovnání, počínaje „zlatou muškou“ a „bohatsvím či úspěchem“ konče, je vlastní každému z nás už od samého narození a nejedná se o nic víc než o prostou existenci a radost z ní.

Když jsme spolu mluvili naposledy, řekl jste mi, že se do rodičovství nehrnete. Teď čekáte potomka. Co se tedy změnilo?

Potkal jsem Tamaru.

Jak ji přijala vaše maminka?

S nadšením jí vlastním.

Mluvili už jste doma o rozdělení rodičovských starostí (a radostí)? Kdo třeba bude k miminku v noci vstávat?

Naštěstí je má milá stejně nenakloněna plánování jakéhokoli druhu jako já. Starosti s příchodem našeho Nadělení vůbec nespojujeme. A věříme, že Radosti bude pro každého dost.

Nicméně třeba vím, že rád většinou skládáte v noci. Myslíte, že na to budete mít klid, až se vám potomek narodí?

Je klid a klid. Klid, který vyhledávám dnes, je vnější. Znamená tichou místnost, dvoudeci bílého a tmu za oknem. Klid, který mě čeká, se rozlije tělem a znamená zklidnění duše ve všech směrech. Je to smíření s tím, že nejsem nejdůležitější na světě, ale že jsem, aby Ono bylo.

Vaše manažerka Bára Falgeová mi prozradila, že se chystáte odpočívat v zahraničí, loni jste na jaře odjel do Indie. Nebude vaší přítelkyni vadit, když ji tu necháte samotnou?

Nehodláme se dělit. Jedem všichni tři.

Plánujete, že až se vrátíte, budete přítomen porodu?

Určitě.

Celý rozhovor s Tomášem Klusem, včetně toho, jaký vztah má ve skutečnosti ke své manažerce, najdete v aktuálním čísle společenského týdeníku STORY.

Co by vás mohlo zajímat: Módní policie z Českého Slavíka.