Tom Cruise je v Hollywoodu něčím podobným jako Karel Gott v české pop-music. Hvězda tak velká, že přesahuje veškerá měřítka. Gigant, který se na pozici oborové jedničky drží až nepřirozeně dlouho. Velikán, který vás někdy překvapí úplně obyčejnými emocemi nebo gesty. Své postavení hollywoodské jedničky Cruise znovu potvrdil i ve filmu Zatím spolu, zatím živi, v němž si zahrál společně s Camerou Diaz. Přestože příběh o tajném agentovi a jeho krásné parťačce, kteří se ženou napříč několika kontinenty, nesčetnými přestřelkami, honičkami a záměnami identity, není dvakrát originální, ústřední dvojice spolu s režisérem Jamesem Mangoldem z něj dokázala vykouzlit pozoruhodně svěží, napínavou a zábavnou podívanou.

Nový kluk Tom Cruise

Podobně jako mnoho později známých herců, také Tom Cruise pochází z rodiny, která se často stěhovala. "Pořád jsem někde byl novým klukem. A když jste nový kluk, většina lidí se na vás dívá jako na kuriozitu. Vždycky se najde někdo, kdo se s vámi začne prát, protože máte jiné šaty nebo jiný přízvuk," konstatuje. Někde na věčných cestách mezi Kanadou a Kentucky ovšem pochopil, co mu přináší pocit nezávislosti a uspokojení: práce. Ze začátku to bylo roznášení novin sousedům. "Čím lepší jsem v tom byl, tím víc klientů jsem získával. A když jsem do některého domu někdy nestihl noviny doručit, trápilo mě to. Pak jsem si uvědomil, že to můžu napravit, když přijmu zodpovědnost a půjdu si s tím chlápkem promluvit," vzpomíná Cruise na své první zkušenosti, které získával jako osmiletý kamelot.

První větší roli dostal jako osmnáctiletý ve filmu Taps, odehrávajícím se ve vojenské akademii. Ke konkurzu se dostavil bez jakýchkoli hereckých zkušeností, ale také bez přehnaných pochybností o sobě samém. Před kamerou řekl jen jednu větu, ale od první chvíle věděl, že role bude jeho: "Nebyla to arogance. V kapse jsem měl jenom čtvrťák, neměl jsem ani na autobus na cestu domů. Ale věděl jsem, že jsem to dokázal. Ten večer jsem stěží dokázal usnout. Žil jsem jako v soukromém snu." Od tohoto okamžiku byl už jen krůček k filmům jako Koktejl, Barva peněz, Jerry Maguire nebo Pár správných chlapů....

Démon scientologie

Jeho postavení hollywoodského super-esa se zakymácelo jen jednou, před několika lety, v době kdy potkal svou nynější manželku Katie Holmes. Televizní diváky tehdy šokoval svým dnes již legendárním incidentem v talkshow moderátorky Oprah Winfrey, kdy zničehonic začal skákat po gauči a vyznávat se z lásky ke Katie. Ještě daleko více mu však tehdy začalo škodit jeho spojení se scientologickou církví, organizací podezřelou z toho, že své ovečky připravuje o úspory i o psychickou rovnováhu. Cruise veřejně vystupoval proti psychiatrii (kritizoval například herečku Brooke Shields, která se netajila tím, že v období poporodních depresí jí pomohly léky).Ještě větší kontroverzi vyvolal fakt, že při natáčení filmu Válka světů, ve kterém hrál hlavní roli, nechal přímo na place zbudovat agitační scientologický stan. Šuškalo se o tom, že jeho vyvolená Katie Holmes je zcela v područí jeho církevních spoluvěrců, že jí vymývají mozek a později, když otěhotněla, že ji Tom nutí k "tichému" porodu s roubíkem v ústech.

Nyní to ale vypadá, že mezi Tomem Crusem a scientology došlo k významné roztržce. Zcela nedávno se totiž ukázalo, že jeho sezení s církevními terapeuty byla tajně nahrávána na videozáznam (a někteří scientologičtí hodnostáři se prý těmito záznamy v soukromí dobře bavili). Něco takového nelze vnímat jinak než jako ránu do zad z vlastních řad.

Suri a spol.

“Už od velmi útlého věku jsem chtěl být tátou,” vypráví Cruise. “Vždycky jsem miloval děti, ale šlo i o něco jiného. Zajímalo mě, jaké to je, být otcem? Být tím, kdo se o všechno stará?” Z manželství s Nicole Kidman má dvě adoptované děti, Bellu a Connora, nyní je ale také otcem čtyřleté Suri, která se mu narodila v manželství s Katie Holmes. Jako otec se především snaží dodržovat všechny své sliby: “Nikdy se nestane, že bych řekl, že něco udělám, a pak to nedodržel. Když řeknu, že se v pátek večer půjde na zmrzlinu, tak se v pátek večer půjde na zmrzlinu. A když řeknu, že mi děti mohou zavolat, kdykoli mě budou potřebovat, tak i kdybych byl zrovna uprostřed natáčení nejdůležitějšího záběru, můj svět se kvůli nim zastaví. Tohle jsem svým dětem slíbil.”