Nový domov

Tena a Marta Elefteriadu přišly s rodiči do Československa v roce 1950 v migrační vlně z Balkánu. Řecké duo, které se později těšilo velké oblibě, nemělo jednoduché dětství a Tena musela bojovat se zákeřnou nemocí. Po svých předcích z jižní Evropy má ale tuhý kořínek, všechno dobře dopadlo a dnes jezdí po republice a šíří řeckou kulturu v hudbě i tanci.

Netypické dětství

Po odchodu z Řecka to vypadalo na nový začátek, ale Teně bylo pouhých pět let, když její maminka zemřela. Nepamatuje si skoro nic, jedinou vzpomínkou jsou jí staré fotografie a vyprávění známých a příbuzných, kteří ji popisují jako vřelou a milující. Právě po ní zřejmě Tena s Martou zdědily lásku k hudbě a pěvecký talent. I když se jejich otec snažil ze všech sil, jako řidič trolejbusu měl velmi nepravidelné směny a se starostí o dvě malé holčičky se to dalo jen těžko skloubit.

Na popud kolegů z česko-řecké obce předal své dcery pod křídla dětského domova. Začínaly v zařízení v Nových Hradech na jihu Čech, skončily v Ivančicích nedaleko Brna. Měly štěstí v neštěstí, protože jejich otec byl důsledný a svoje princezny navštěvoval tak často, jak mu to jen práce dovolila. Kromě mateřské lásky tak sestrám v domově kromě mateřské lásky nic nescházelo. Právě první noc v Ivančicích byla přelomová. Byly vyzvány, aby zazpívaly nějaké řecké lidovky. Ony beze studu předstoupily, aby pobavily ostatní děti i "tetičky". Jejich výkon vzal přítomným dech a hned druhý den se na ně přišel podívat sám ředitel z tamní hudební školy. Zalíbily se a na kariéru bylo zaděláno.

Podlomené zdraví

V osmdesátých letech se po sestrách slehla zem. Na zpěv ale nezanevřely, jen dostaly lukrativní nabídku ve Skandinávii a neodolaly. Tena se v roce 1976 vdala v roce 1985, když jí bylo už 37 let, se jí narodila dvojčata. O rok později přišel rozvod a rozhodnutí, že se jako samoživitelka se životem i tak popere. Nebylo to jednoduché, ale zarputilá Řekyně vyznává "školu života", kdy si musí na všechno přijít sama a neopírat se o berličky. Největší zkoušku ale měla teprve před sebou.

Náhlý úbytek váhy a hmatatelná boule na hrudi ji dohnala do nemocnice. Po zevrubném vyšetření se potvrdila zdrcující diagnóza - Hodgkinův lymfom. Dost možná už tělo nevydrželo nápor zadržovaných emocí a začalo protestovat. Napoprvé léčba zabrala jen na oko a po roce se nemoc vrátila. To už byly nasazeny účinnější metody a po chemoterapiích se zpěvačka prozatím těší dobrému zdraví. Ani ona sama ale léčbě příliš nepomáhala. Její sestra jí byla neustále nablízku, děti ji pravidelně navštěvovaly a podporovaly, dokonce za ní přiletěl i bývalý manžel. Tena ale svoje zdraví nechala na osudu. Naštěstí se podařilo nemoc překonat. Nyní už si užívá babičkovské radosti a se svou sestrou se vrací na začátek, zpívají a baví.