Za vznikem nejúspěšnější ruské hudební skupiny tATu stojí hudební producent Ivan Ivanovič Shapovalov a hudební skladatel a producent Alexander Sergeevich Voitinsky. Shapovalov a Voitinsky na základě castingu na místo sólistky vybrali v roce 1999 Lenu Katinu. Ke Katině se později připojila Julia Volková a tímto vznikla skupina tATu (Tatu). Shapovalov se stal oficiálním producentem skupiny.

Image přítulných školaček

Na sklonku tisíciletí vtrhly tATu s image přítulných školaček na hudební scénu doslova jako uragán. Od té doby lámaly žebříčky světových hitparád. Jejich singly zaznamenávaly úspěchy nejen na hudební scéně v Rusku, ale také v Austrálii, Velké Británii, Německu, USA a dalších zemích. Jejich kariéra strmě stoupala a jejich hity překonávaly světové hudební žebříčky. Za počet prodaných alb získala skupina prestižní cenu IFPI (Národní federace hudebního průmyslu). Tatu se tak stala první a jedinou ruskou hudební skupinou, která tuto prestižní cenu získala.

Spekulativní otázkou zůstává, zda za tímto úspěšným projektem nestojí promyšlená strategie jejich producenta. Shapovalov kromě studií fyziky a matematiky vystudoval také lékařskou fakultu se specializací na dětskou a adolescentní psychiatrii. V každém případě image založena na lásce dvou školaček tehdy 14leté Julie a 15leté Leně zaznamenala velký úspěch. Těžko říct, zda posluchače zaujala více jejich vokální tvorba, nebo jejich nekonvenční sexuální orientace.

Hvězdná kariéra, skandály a úpadek

Jejich kariéru odstartoval v roce 2000 singl Я сошла с ума (překládáno jako All the Things She Said), který opakovaně obsazoval první místa v žebříčcích ruských rozhlasových stanic. Následoval kontrakt s ruskou pobočkou Universal Music na vydání celkem třech alb. 21. května 2001 vyšlo debutové album 200 по встречной (200 km/h in the Wrong Lane) a videoklip k písni Нас не догонят (They’re Not Gonna Get Us). 6. září 2001získala skupina v New Yorku cenu MTV Video Music Awards. Jejich tvorba získávala na popularitě až do roku 2003, kdy byla skupina na vrcholu své kariéry. V květnu 2003 se skupina zúčastnila soutěže Eurovision, kde se umístila na třetím místě. Od roku 2004 postupně skupina ztrácela na popularitě. V srpnu 2006 ukončil Universal Music se skupinou spolupráci. Interscope vydal sbírku hitů tATu „The Best“. V březnu 2009 skupina oznámila ukončení společné tvorby a zahájení sólových kariér obou zpěvaček.

Skupina se také potýkala s řadou kritik, které si její protagonistky vysloužily zejména skandálním vystupováním ve spodním prádle v klubech a koncertech či provokativními fotografiemi. Ve Velké Británii byla skupina obviněna z propagandy pedofilie. Po premiéře singlu Lyudi Invalidy (Disabled People) byla skupina nařčena z urážky osob se zdravotním postižením.

Nudná současnost

Julie Volkova zahájila v roce 2009 sólovou kariéru, která není ničím výjimečná. Má patnáctiletou dceru Victorii. Po sňatku s Parvizem Yasinovem konvertovala na islám. Po rozvodu se vrátila zpět k pravoslavné církvi. V roce 2018 se znovu vdala.

Lena Katina se od roku 2009 účastní mezinárodního sólového projektu „Lena Katina“. Několik let žila a pracovala v Los Angeles. Od roku 2015 žije v Moskvě a se svým manželem, slovinským rokovým hudebníkem, vychovávají syna Alexandra. Je silně věřící a veškerý svůj čas věnuje rodině.

Dnes mohou obě vzpomínat na hvězdné okamžiky jejich kariéry, které jim dle ruské verze Forbes vynesly za rok 2005 celých 3,3 milionu dolarů a za rok 2006 1,4 milionu dolarů.