Waldemar Matuška se narodil roku 1932 v Košicích, ačkoli jeho rodiče pocházeli z Karlových Varů. Zatímco otec vykonával práci vězeňského dozorce, matka zamlada zpívala ve vídeňských operetních divadlech. Časem se rozšířila fáma, že Waldemarovým biologickým otcem byl ve skutečnosti kapelník slovenské cikánské cimbálovky, šlo ale spíš o žertovné vysvětlení zpěvákova všestranného hudebního talentu. Waldemar si kromě zpěvu osvojil hru na kytaru, benjo a kontrabas.

Smrt dvojčátek

Poprvé se Matuška oženil ještě před svou slavnou érou; jeho manželkou se stala Jiřina Šťástková, která mu porodila dvě holčičky, dvojčata. V karlovarské nemocnici však tehdy lékaři pochybili při očkování, a obě děti na následky vadné vakcíny zemřely. Ačkoli se manželům narodil také syn Miroslav, tragickou smrt dvojčátek neunesli a rozvedli se. Waldemar o rodinné tragédii nikdy nehovořil, snažil se na ni zapomenout.

Bohémský život a orgie

S druhou manželkou Hanou zpěvák děti neměl, dalšího syna se dočkal až od životní lásky Olgy, se kterou se oženil v roce 1976. Waldemarův život byl nicméně spíš bohémský než rodinný. Jeho chování bylo často v rozporu s dobrými mravy, jak si je představoval tehdejší komunistický režim, a Matuška se brzy ocitl v hledáčku StB. Dodnes není jisté, kdo na něj donášel, do tajných policejních záznamů se však dostala spousta pikantností z jeho soukromého života. Udavači líčili, že se zpěvák oddává sexuálním orgiím, za den stihne klidně dvě dívky a nevyhýbá se ani prostitutkám. Postelí mu prý prošla i slavná italská herečka Gina Lolobrigida, podle jiných zdrojů se však mohlo ve skutečnosti jednat o Claudií Cardinale. Tajná bezpečnost se od udavačů navíc dozvěděla, že Matuška pohrdá hrdiny socialismu a doma si vyvěsil obrazy T.G. Masaryka a Edvarda Beneše.

Věčný tulák s plnovousem

Zřejmě díky ohromné zpěvákově popularitě tato udání nikdy nepřerostla ve výslechy a postihy. Matuška byl dokonce oceněn titulem zasloužilý umělec a bylo mu dovoleno koncertovat po celém světě. Během své kariéry prošel divadly Semafor a Rokoko, zahrál si v několika filmových muzikálech a nakonec zakotvil jako trampský písničkář ve skupině Kamarádi táborových ohňů (K.T.O.). Věčný tulák, co chtěl jen tak ležet ve stínu pod fíky a poslouchat slavíky, nakonec do teplých a svobodných krajů opravdu utekl. V roce 1986 po koncertním turné v Americe zůstali s manželkou na Floridě a požádali zde o politický azyl.

Z Matušky se stal v ten moment zakázaný umělec, jehož jméno se nesmělo vyslovit. Zpěvák přišel o titul zasloužilý umělec i o půdní byt na Václavském náměstí v Praze. Po revoluci se do Čech sice ještě vracel, ale na Floridě nalezl nový domov a žil tu až do své smrti v roce 2009.