Váhání

Režisér Oldřich Lipský (†62) povolal pro svůj film hereckou elitu tehdejší doby a roli dostal Miloš Kopecký (†73), Rudolf Hrušínský (†73), Evelyna Steimarová (74), Vlastimil Brodský (†81), Helena Růžičková (†67), Jan Hartl (67) a Jan Skopeček (94).

S obsazením role Felixe Telekeho z Tölökö ale dlouho váhal a měl v merku několik herců. Slovenský herec Michal Dočolomanský (†66) své konkurenty od začátku převyšoval, přesto se nechal režisér dlouho přesvědčovat. Chtěl po něm další důkazy, že on je ten pravý. Nakonec si ho sice vybral, ale nahradil alespoň hercův hlas a oslovil Ladislava Županiče (76). Rozhodnutí Lipského Dočolomanského mrzelo, češtinu měl díky studiu v Čechách brilantní. Když mu zatrhl i kaskadérské kousky, na kterých si herec zakládal, a nechal ho zastupovat dublérem, bylo při natáčení dusno.

Podvodníci

Obyvatelé slovenské vesničky Čachtice se před zloději bránili házením kamenů. Shodou náhod se několik let před natáčením oblíbené komedie ve vesnici usadili podvodní filmaři a místní okradli. Nikdo slavné herce z Čech nepoznal a na další okrádání byli dobře připravení. Nejhůř to nesl režisér Lipský, který byl zvyklý na to, že ho lidé poznávají.

Zajímavosti

Film byl natočený na motivy knihy Le château des Carpathes Julese Verna (†77).

Do kina na film přišlo více než 1,2 milionu diváků.

Salsa Verde, kterou hraje Evelyna Steimarová, znamená v překladu "zelená omáčka".

Oldřich Lipský váhal mezi Dočolomanským, Luďkem Sobotou (76), Milanem Lasicou (64) a Oldřichem Kaiserem (80).

Celý film byl natáčen přes několik silných clon. Slunečné počasí, které v Čachticích panovalo, se k atmosféře filmu nehodilo.