Ta padla na podzim, krátce po po srpnové okupaci sovětskými vojsky v roce 1968 a nálada na place neodpovídala tomu, že se zde natáčí satirická komedie. Režisér Zdeněk Podskalský tak hercům dovolil improvizovat. Navíc s Jiřím Sovákem trochu pozměnil scénář, který se ne všem úplně líbil. Projekt vypadal lépe a herci se do natáčení vrhli po hlavě.

Právě proto vznikly scénky se skvělým situačním humorem a hláškami, které zlidověly. Tato komedie baví i díky hercům. Mužskou trojici Vlastimil Brodský, Jiří Sovák a Jan Libíček vyvažuje trio Jiřina Bohdalová, Jiřina Jirásková a Iva Janžurová. Eleganci a pražskou atmosféru dodávají prvorepublikové hvězdy Jiřina Šejbalová a Oldřich Nový. Filmový Kristián původně ve filmu nechtěl hrát, bál se totiž, že by si mohl na stará kolena zkazit jméno. I jeho obsazení si musel režisér vydobýt. Dramaturgům se nelíbily Nového poznámky na dobu po únoru 1948. Když ale svolili, souhlasil i "starý elegán".

Film celkově a jeho provokativní scénář měl vlastně štěstí, že se mohl realizovat. Napsal ho Vratislav Blažek, který pocházel z venkova a do scénáře, jež vznikal v uvolněnějším roce 1968, vepsal i své osobní zážitky. A tak ve filmu mimo jiné zazní i rozhovor: "Svlíkni se.“ „Proč já první?“ „Protože jsi ve straně.“ "Světáci měli jedno obrovské štěstí. Sice vznikali až po srpnu 1968, ve chvíli, kdy scenárista byl dávno v emigraci, kdy se na Jiřinu Jiráskovou, Zdeňka Podskalského a další už hrnuly zákazy, ale ještě to byl takový šťastný okamžik, kdy se ty věci daly udělat. Definitivní zlom v kinematografii začíná rokem 1970,“ vysvětluje v rozhovoru s Janem Hergetem pro server irozhlas.cz filmový publicista Jaroslav Sedláček.

Film tak v trezoru, navzdory silné improvizaci a lechtivým scénám, neskončil. Sice se musel vystřihnout záběr v úvodní části filmu, který ukazoval na svítící neonový nápis s jedním zhasnutým písmenem na prodejně zeleniny, který zněl "ovoce z lenina", dohromady ho ale vidělo před tři miliony diváků a baví dodnes.