Švédsko

Karel XVI. Gustav je králem Švédska od roku 1973. Na trůn usedal bez své ženy. Tu sice poznal už během Olympijských her v Mnichově, kde pracovala jako hosteska, ale sňatkem s neurozenou dívkou by přišel o nárok na trůn. Nakonec se se Silvií Sommerlahtovou (dnes Silvie Švédská) oženil až po své korunovaci. Spolu mají tři děti, dvě dcery a prostředního syna. Změnou nástupnického práva, které se Karel XVI. Gustav snažil bojkotovat, je první v pořadí nejstarší dcera Victorie. Ve své zemi má král pouze reprezentativní funkci, tu plní mimo jiné při ceremoniálu k předávání Nobelových cen.

Norsko

Harald V. je norským králem od roku 1991 a jako pravnuk Eduarda VII. je nepřímým bratrancem královny Alžběty II. a teoreticky možným čekatelem na britský trůn. Královo dětství poznamenala válka, kdy otec prchal před německou invazí napříč celým Norskem a žena se třemi dětmi se ukrývala v sousedním Švédsku. Od roku 1957 byl otcovým regentem a o 10 let později se oženil s dívkou z lidu Sonjou Haraldsen, s níž má dvě děti. Syn Haakona je jediným dědicem norského trůnu. Král Harald V. každý pátek předsedá pravidelnému vládnímu setkání a konzultuje současný stav země. Každoročně předává Nobelovu cenu za mír, tu švédskému králi jen tak nepřenechá.

Španělsko

Filip VI. Španělský je králem teprve od roku 2014, kdy náhle abdikoval jeho otec Juan Carlos I. Velké emoce vzbudil při svém korunovačním projevu, kdy poukázal na fakt, že je jeho země sice součástí Evropy, ale nesmí zapomínat na svou národní integritu. Po boku své ženy Letizie, bývalé novinářky CNN, reprezentuje Španělsko po celém světě. Mají spolu dvě dcery - Leonoru a Sofii. Filip je považován za jednoho z nejhezčích panovníků současnosti a podle některých nenajde konkurenci ani mezi předky dnešních monarchů.

Dánsko

V roce 1972 usedla na trůn královna Markéta II. Po mnohaoborovém studiu, od práv po archeologii, se v roce 1967 provdala za francouzského diplomata prince Henrika, s nímž má dva syny. Královna je svá, kouří tři krabičky cigaret denně, ilustrovala dánské vydání Tolkienových knih a odmítá používat internet a mobilní telefon. Dánské království je konstituční monarchií, což vyžaduje úzkou spolupráci mezi královnou a vládou a nemůže vzniknout zákon bez souhlasu obou stran.

Lesotho

Král vnitrozemského afrického státu Lesotho Letsie III. usedl na trůn v roce 1996. Slavnostní korunovace se účastnil i britský princ Charles. Se svou ženou královnou Masenate Mohato Seeiso, kterou si vzal v roce 2000, vychovává tři děti, dvě dcery a syna. Díky kvalitnímu vzdělání, které získal převážně ve Velké Británii, se snaží zemi, která je ze všech stran okleštěna Jihoafrickou republikou, postavit na vlastní nohy. Je velmi kontaktní, rád se účastní lidových rituálů a tradic.

Svazijsko

Svazijsko patří k nejchudším zemím světa, ale král Mswati III. si žije v zemi zmítané epidemií AIDS nad poměry. Je nejmladší z 210 dětí, které měl jeho otec Sobhuza II se svými 70 manželkami. Sám Mswati III. má prozatím 15 žen, největší kontroverze vzbuzuje sňatek s šestnáctiletou Miss Teenage. Svatba se začíná plánovat, když žena otěhotní. Králi by neuškodila špetka sebereflexe. Alespoň že občas vyjde mezi lidi a zatančí si s nimi domorodý tanec Reed.