Film, který se mohl pochlubit rozpočtem 23 miliónů korun, se stal splněným snem režiséra Jaroslava Soukupa. Ten už měl za sebou natočené veleúspěšné snímky jako Láska z pasáže, Discopříběh nebo Kamarád do deště. Jako nadšenec do upírských příběhů však stále čekal, kdy přijde ta pravá chvíle na realizaci jeho oblíbeného motivu. Když sehnal peníze, pustil se do náročného filmu, který však pro něj znamenal nádhernou práci.

Diky vysokému rozpočtu si divák užije atmosféru 18. století ve své plné kráse. Architekt, tvůrci dekorací a v neposlední řadě kameraman Vladimír Smutný a režisér Soukup vytvořili dílo, které ve své době nemělo konkurenci. Snímek nabízí nejen pompézní obrazy, ale také plynulé přecházení mezi komediální, někdy až groteskní náladou, po hororovou rovinu. Užívat si můžeme i skvělé herecké obsazení. Na hercích je doslova vidět, jak je natáčení bavilo.

Však si hlavní protagonisty režisér pečlivě vybíral. Nejdřív chtěl do role půvabné Olívie obsadit žoviální Simonu Krainovou. Nakonec se ale rozhodl pro zpěvačku na výsluní Ivetu Bartošovou a dobře udělal. S Rudolfem Hrušínským nejml. si skvěle sedli. Dokonce tak perfektně, že svůj filmový románek přenesli i do reálného života. Milenecký vztah ale Iveta nakonec utla, protože žila s Ladislavem Štaidlem. Ten, když se o jejich vztahu dozvěděl, příšerně zuřil a na nějaký čas se s ní rozešel.

Ostatní herci však nezůstávali svými výkony pozadu. Viktor Preiss je v roli hraběte Kronberga tak uvěřitelný, jako by právě z 18. století vystoupil. Komediální postava Richardova strýce, kterou ztvárnil Petr Nárožný, odlehčuje napjaté chvíle. Celkově jde také na scénáři poznat, že se tvůrci inspirovali filmem Ples upírů Romana Polańského (1967). Důkazem toho je věta Viktora Preisse, který ve filmu prohlásí: „Buďte rádi, že nežijete v Transylvánii. Hrabě Polanski mi vyprávěl, že za rok tam vysáli jediného ubohého dřevorubce."

Film, jenž je v české kinematografii svým žánrem vzácností, dostal ocenění i v zahraničí. Rok po premiéře, v roce 1994 získal ocenění na festivalu fantastických filmů v Burgosu ve Španělsku.