Bibliografie Stephena Kinga je skutečně obsáhlá, tady jen namátkou několik známých titulů: Carrie (Carrie), Řbitov zviřátek (Pet Semetary), To (It), Misery (Misery), Temná věž: Pustiny (The Dark Tower: The Waste Lands), Zelená míle (The Green Mile), Černý dům (Black House), Za soumraku (Just After Sunset), Doktor spánek (Doctor Sleep).

Těžká doba

Stephen Edwin King se narodil 21. září 1947 v Portlandu. Měl staršího bratra Davida, toho ale rodiče adoptovali. Rodinný život v klidu a pohodě netrval dlouho. Otec si odešel dát cigaretu na verandu, sbalil se a už se nikdy nevrátil. Ruth (matka) zůstala na syny sama. Krátce po manželově odchodu se i s dětmi přestěhovala za svými rodiči, kteří onemocněli. Musela se o ně postarat.

V zapadlém Durhamu se chlapci zabavili vydáváním lokálního plátku Dave´s Rag, který prodávali za pět centů. Byla to Stephenova prvotina a utvrdila ho v tom, jak moc ho baví psát. Na střední škole vydal sbírku osmnácti povídek People, Places and Things - volume I a na univerzitě, kterou mohl navštěvovat jen díky stipendiu, přispíval do studentského časopisu. Získal bakalářský titul z angličtiny a snažil se získat místo učitele. Úspěchy se mu vyhýbaly obloukem a King musel vzít práci v prádelně, aby sebe a svou budoucí ženu Tabithu, se kterou se seznámil v univerzitní knihovně, uživil.

Carrie

Na veřejné škole v Hamdenu měl směšný plat, ale vysněná práce spisovatele by mu na život nevydělala. Vydavatele musel dlouho přesvědčovat, že budou mít jeho povídky úspěch. V roce 1972 začal pracovat na románu Carrie. Po pár stránkách všechno zmuchlal a vyhodil do koše. Jeho žena měla ale z příběhu jiný pocit než on a donutila Kinga, aby knihu dokončil. Inkasoval 200 tisíc dolarů. To byl více než dvacetinásobek ročního platu učitele. Ztracené sebevědomí bylo jako mávnutím proutku zpět, King dal ve škole výpověď a vydal se na dráhu profesionálního spisovatele.

Špička

V roce 1973 se přestěhoval za svojí matkou, aby jí pomohl překonat těžkou nemoc. Bohužel podlehla rakovině a Stephen se opět pustil do psaní. Čtvrtstoletí se držel na vrcholu a neměl konkurenci. Vydal více než třicet knih s celkovým nákladem sto milionů kusů. V devadesátých letech dostal od nakladatelství Viking za svoje čtyři knihy rekordních pětatřicet milionů dolarů. V té době se jako první ze spisovatelů osmělil a začal své romány publikovat na internetu.

Jeho kariéru přibrzdila v roce 1999 vážná nehoda. Na čtyři roky se odmlčel, nemohl psát. Mezi špičku se vrátil v roce 2003, když získal prestižní ocenění National Book Foundation.

Něco navíc

Má tři děti - Naomi Rachel, Joe Hill a Owen Phillip. Ani jednoho z nich ale nevedl ke psaní a nechal je jít svou vlastní cestou. Sám King má mimo svou práci jednu velkou vášeň. Hudbu miluje a s Mattem Groeningem (66), který dal světu Simpsonovi, hraje v kapele Rock Bottom Remainders.

Strach z čísla třináct ho často paralyzuje. Nemůže přestat psát na stránce, která má toto číslo nebo jeho násobek. Musí zatnout zuby a vypotit ze sebe ještě pár řádků. Takový osobnostní výstřelek je ale na mistrovi hororových povídek jen malou poskvrnkou.