Divoký večer

Gately odjel na krátkou dovolenou se svým životním přítelem Andy Cowlesem. Hned po oznámení smrti se jeho mluvčí Ronan Keating sbalil a odjel z USA na Mallorcu. Kolegové z Boyzone ho rychle následovali. Kapela zažila největší slávu v devadesátých letech a v roce 2008 oznámila comeback. Těžili především z popularity u náctiletých dívek a chtěli vykřesat poslední zbytky slávy.

Gately měl v té době rozepsanou knihu. Měl v úmyslu ji co nejrychleji dokončit, aby se stihla vydat ve stejný čas jako první koncerty znovuzrozené kapely.

Španělská policie vyvrátila cizí zavinění a po čase určila jako příčinu smrti plicní edém. V osudný večer se kolem půl desáté se svým přítelem sbalil a vyrazil do gay klubu Black Cat v Palmě. Dorazili taxíkem a uvnitř se skvěle bavili. Gately nebyl zvyklý pít a drogám i alkoholu se vyhýbal. Všechny tyto látky se ale v jeho těle při nařízené pitvě našly. Vypil ohromné množství bílého vína a silných koktejlů. Bavili se do brzkých ranních hodin a seznámili se s Dochevem. Vzali ho k sobě do bytu a pokračovali v zábavě.

Ráno objevil Cowles svého slavného přítele v nepřirozené poloze a běžel mu na pomoc. Zpěvák klečel a hlavu měl zabořenou do polštáře na gauči. Nedýchal. Snažili se ho oživit, ale marně. Rodina sice odmítá, že by se Gately dokázal tak moc opít, příčinou smrti ale bylo udušení zvratky.

Později vyšlo najevo, že ráno se Cowles i Dochev sešli v obývacím pokoji a Gatelyho přešli bez povšimnutí. Ve vedlejším pokoji měli sex a až o hodinu později jim došlo, že je něco v nepořádku.

Rozjezd

"Irští Take That" přišli o důležitý článek a dlouho se ze ztráty přítele vzpamatovávali. Stephem s Boyzone hrál od roku 1993 a po jejich rozpadu se dokázal prosadit jako sólový zpěvák. Vystupoval v muzikálech a stal se hvězdou několika reality show. Roku 1999 oznámil comming out a se svou životní láskou Cowlesem se o sedm let později oženil.