Herečka, scenáristka, dlouholetá televizní moderátorka a hlavně dětský idol několika generací. Tím vším byla Štěpánka, která se narodila s příjmením Hubáčková v malé vsi v západních Čechách.

Bratra zabil granát

Otec byl švec, matka pracovala jako dělnice v továrně. O čtyři roky později se rodičům narodil ještě syn Jan. Poměry v rodině ale rozhodně nebyly idylické. Otec hodně pil, čímž trpěly nejen děti, ale zejména jeho manželka. Nakonec už útrapy nemohla snášet a spáchala sebevraždu. Aby neštestí nebylo málo, za války tragicky zahynul i Jan, kterému v ruce vybuchl náhodně sebraný granát.

Štěpánka vystudovala obchodní akademii a začala pracovat na ministerstvu zahraničí. Dostala se na DAMU, kde se seznámila s prvním manželem Petrem Haničincem. Narodila se jim dcera Alexandra, ale svazek dlouho nevydržel. Štěpánka se pak provdala za režiséra Jana Valáška, díky němuž pronikla do vznikající televize.

Hrála v několika filmech, ale svou parketu našla zejména v pořadech pro děti, kde vystupovala s postavičkami čertíka Bertíka nebo medvídka Emánka. Děti si získala díky vypravěčskému talentu, klidnému a milému vystupování, osobitému kouzlu a vrozené kráse.

Léky a alkohol

V roce 1968 Valášek zemřel a dcera Alexandra i s rodinou emigrovala. Štěpánka musela začátkem 70. let z televize odejít. V té době už žila se svým třetím a poslední manželem Janem Přeučilem, který se jí snažil držet nad vodou. Bylo to ale těžké. Štěpánka trpěla prázdnotou a začala brát léky proti depresím. V roce 1987 se u ní projevily časté závratě a mdloby. Od lékaře dostala další léky a důrazné varování, že je nesmí kombinovat s oblíbeným vínem. Na to ale Štěpánka nedbala. Její zdravotní a zejména psychický stav se stále zhoršoval. Začala pomýšlet na sebevraždu.

Naděje jí svitla po roce 1989, kdy chystala velkolepý návrat, ale zažila jedno velké zklamání. „Je jiná doba, děti už nemají rády moje pohádky, chtějí jen samé americké grotesky," zjistila smutnou realitu. K dovršení všeho zjistila, že už ani nemá postavičku čertíka Bertíka. „Nemůžu ho najít. Někam mi ta loutka zmizela. Vůbec nevím kam," povzdechla si. Její trápení ukončily další mdloby, při nichž ve svém vinohradském bytě upadla hlavou na radiátor. Mrtvou ji našel její manžel.