Načasování

Před diváky na sobě nedala herečka nic znát, ale z životní ztráty se nikdy neoklepala. Po rozvodu s Milošem Kopeckým (†73) se upnula na svou jedinou dceru Janu. Ta po svém otci zdědila sklony k depresím a matčinu profesi nesla velice těžce. Potřebovala mít svou matku u sebe. To jí Zázvorková nemohla dopřát a pravidelně se z divadla vracela až večer. Jana se několikrát pokusila o sebevraždu. Vždy ale jednala tak, aby ji matka našla včas. Chtěla ji jen vyděsit. Pokusy o získání pozornosti se mladé dívce vymstily. Herečka se zdržela v divadle a svou dceru už nedokázala zachránit.

Bez lásky

Stella Zázvorková se narodila do rodiny architekta a módní návrhářky. Zatímco s otcem měla blízký vztah, matka se k ní chovala chladně a často jí vyčítala, že jí krásou nesahá ani po kotníky. Ponižovala ji a odpírala mateřskou lásku. To potvrdila i ve své knize: „My s maminkou jsme k sobě nikdy nebyly moc upřímné. Matka byla výjimečně krásná, noblesní žena. Jenže její krása a noblesa občas studily. Mamince to s tatínkem nevyšlo, a tak se na nás dětech mstila."

Její otec zemřel krátce po dceři Janě. Bolest z obou ztrát zaháněla prací. Jen jednou si postěžovala, že fyzická bolest se nikdy nevyrovná psychickému utrpení. Na herectví ale nezanevřela a činná byla od svých začátků v roce 1941 po rok 2005, kdy krátce před svou smrtí přijala roli ve filmu Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště.

Napořád

Manželství s Milošem Kopecký vydrželo jen rok. Jejich výbušné povahy se nesnesly a hercovy deprese a stavy rezignace nechtěla Zázvorková trpět. Po celý život si ale zůstali blízcí a herečka ve svém bývalém muži měla upřímnou oporu.