„Je mi jasné, že budeme úspěšní,“ prohlásil prý bubeník Lars Ulrich na prvním setkání se svými budoucími spoluhráči. To se psal rok 1981 a autor prorockých slov si zrovna vybral z odpovědí na svůj inzerát v losangeleských novinách, jehož prostřednictvím chtěl dát dohromady metalovou kapelu.

Nakonec dostala název Metallica a během své strmé cesty vzhůru několikrát výrazně promluvila do historie světové populární hudby. Za všechny její úspěchy připomeňme devět prestižních cen Grammy.

„To se sice říkalo, ale jak to chcete dokázat? Možná jsme s každou změnou našeho stylu některé fanoušky skutečně ztratili, ale jiné jsme zase získali,“ vysvětluje kytarista Kirk Hammett.

„Ve finále dneska prodáváme víc desek než kdykoli předtím. Fanoušci jsou jedna věc, kapela druhá. Abych byl upřímný, my jsme v otázce hudebního stylu na naše fanoušky vždycky dost kašlali. Dělali jsme si, co jsme chtěli, a publikum to překvapivě nakonec vzalo.“

Stárnou s hrdostí

Ještě jeden moment je u pravověrných metalistů zapsán do historie kapely černým písmem: v půlce 90. let Lars Ulrich vyhlásil, že Metallica musí „stárnout s hrdostí“ a všichni její členové si ostříhali do té doby předpisově dlouhé vlasy.

Že se vám taková zpráva zdá banální? Pro rockery se jednalo přímo o revoluční čin! Kapela si od svých začátků totiž úzkostně hlídala promyšlenou image. V roce 1984 pronesl zpěvák James Hetfield na obřím festivalu Monsters of Rock v Anglii svou slavnou řeč na toto téma:

„Jestli jste přišli, abyste viděli barevné hadry ze spadexu, make–up nebo jiný hovadiny a jestli čekáte v každé písničce na slova jako baby nebo rock’n‘roll, pak nejsme kapela pro vás.“

Výrok, který se často cituje, po letech okomentoval i Kirk Hammett: „Na image jsme hodně dbali, zvlášť v začátcích. Byla pro nás stejně důležitá jako název kapely a první písničky.

Možná to zní povrchně, ale nemyslím, že by tomu tak bylo. Každá nová skupina se přece snaží vymezit vůči okolí, ukázat, že je jiná než ostatní. Je tedy v pořádku, když tak činí hudbou i stylem oblékání. Proto jsme všichni měli dlouhé vlasy, stejně jako jsme si je později nechali ostříhat.“

Kapela samozřejmě neexperimentovala jenom s účesy. Natočila například desku za doprovodu symfonického orchestru, pro který její skladby upravil proslulý skladatel a dirigent Michael Kamen. Ke svému loňskému albu zase přizvala legendu undergroundu Loua Reeda.

Letos se vrací do své historie. „Prokleté“ i zbožňované Černé album tvoří leitmotiv aktuálního turné Metalliky, jehož pražská zastávka je naplánována na 7. května.

Kapela si totiž připomíná 20 let od natočení přelomové desky, a jelikož se jí po celém světě prodalo 22 milionů kusů, není žádné překvapení, že na ni všude čekají sportovní haly narvané k prasknutí.