ALS

Amyotrofická laterální skleróza je smrtelné neurodegenerativní onemocnění. Mozkové a spinální neurony ztrácí schopnost ovládat svaly a dochází ke slabostem a postupně i atrofii. Po čase zůstává pacient paralyzovaný, psychické a mentální schopnosti jsou ale zachované.

O nemoci se toho příliš neví a léčba neexistuje. Rojí se spekulace, které ukazují na zvýšené riziko u potomků příliš mladých nebo starších matek, mezi aktivními příslušníky armády a sportovci v čele s fotbalovými záložníky.

V roce 2014 se poprvé objevila zpráva o zdravotním stavu Stanislava Grosse. ALS u něj postupovala velice rychle v dubnu následujícího roku zemřel. V době léčby se stáhl do ústraní, opustil advokátní kancelář a obrátil se k duchovnímu životu. Několikrát se veřejně omluvil všem, které zklamal. Poslední měsíce byl hubený a odkázaný na pomoc rodiny. Ztrácel schopnost ovládat svaly a pohyby na těle i v obličeji. Rozloučení s ním bylo dvojí, první s kolegy z politiky, druhé jen v kruhu rodiny.

Rodina

Poprvé se Gross oženil na začátku devadesátých let, sám ale svazek, který neměl dlouhého trvání, považuje za mladickou nerozvážnost těsně po skončení vojenské služby. Na druhý pokus našel ženu svého života a zamiloval se do provozní z parlamentní restaurace. Sňatek se Šárkou (50) mu odsvědčil stranický kolega a současný prezident České republiky Miloš Zeman (75).

Obě děti se věnují stepu. Starší Denisa je zasnoubená a věnuje se fotografování, mladší Natálie slaví úspěchy s muzikálem.

Polopravdy

Stanislav Gross vystudoval právnickou fakultu Karlovy univerzity v Praze, o jeho regulérnosti se dodnes vedou debaty. Stejně tak o nákupu mnoha pražských nemovitostí, které byly střídavě kryty z úvěrů obou manželů a ručitelkou byla podnikatelka stíhaná za pojistné podvody. Jeho rodina vlastní ohromnou vilu a několik bytů v Praze a dům na Floridě.

Právem byl označován za "zlaté dítě a korunního prince české politiky". Byl komunikativní, obratný, oblíbený a naslouchavý. Z řadového politika se dokázal vypracovat až k postu premiéra. Na začátku roku 2005 mu zlomila vaz zpráva v médiích, kde se zpochybňovalo financování Grossových nemovitostí. Nakonec tlak nevydržel a z politiky odešel. Našel si místo koncipienta a na druhý pokus složil advokátní zkoušky.