Když sudičky selžou

Kurt Cobain se narodil v roce 1967 do rodiny servírky a automechanika. Do vínku nedostal jen chudé rodiče, ale i chatrné zdraví. Soužily ho problémy se žaludkem a hyperaktivita, kterou celý život tlumil Ritalinem. Ten mu bránil nabrat výšku nebo váhu úměrnou vývoji. Ani bipolární porucha, která se naplno projevila v pubertě, způsobující náhlé změny nálad od mánie po hluboké deprese mu moc vzpruhy do života nepřinesla. Posledním hřebíkem do rakve Kurtovy psychiky byl rozvod rodičů. Naštěstí objevil hudební mágy jako Black Sabbath, Led Zeppelin nebo Aerosmith.

Hudba místo terapie

V roce 1987 založil Nirvanu. Působil jako skladatel a zpěvák. Na jeho potřebu vypovídat se z depresí, bolesti a ponurých momentů svého života slyšel celý svět a Kurt Cobain se stal symbolem své doby. Průlomové album Nevermind, kde se téměř každá píseň stala hitem v čele se "Smells like teen spirit", vystřelilo Nirvanu do nebeských výšin. Kurt ale nežil jen hudbou, přežíval díky lásce k heroinu a excentrické Courtney Love, kterou si už jako těhotnou na havajském Waikiki roku 1992 vzal.

Klub 27

Ani malá Frances Bean nedokázala otcovy démony porazit a o necelé dva roky později od jejího narození byl nalezen mrtvý. Stal se tak členem "Klubu 27" a jedním z uměleckých vizionářů, kteří nedokázali zkrotit svůj potenciál a nepřekročili magický věk. Stejně jako Amy Winehouse, Jimi Hendrix, Jim Morrison nebo Janis Joplin.

Kde je pravda?

Právě Kurtova smrt dělí fanoušky Nirvany na dva znesvářené tábory. Jedni se smířili s variantou sebevraždy, druzí vidí za jeho odchodem spiknutí a machinace. Kurta našli v přístavku domu v Seattlu, kde žil se svou rodinou. V krvi měl nadměrné množství heroinu, v ruce brokovnici a prostřelenou hlavu. Vypadá to na dobrovolný a promyšlený odchod.

Dopis na rozloučenou byl obsáhlý a měl hlavu a patu. První slova věnoval hudbě, kde se mezi řádky zmiňoval o odchodu z kapely a hudební scény. Zvláštní je, že podle grafologů nebyla tato pasáž psána Kurtem. Neodpovídá tomu styl vyjadřování ani písma.

Zpěvákova smrt se na základě pitvy určila na 5. dubna 1994. Jeho kreditní karta však den po jeho odchodu náhle ožila a byly z ní provedeny prazvláštní transakce. Stejně tak cigareta vedle těla měla pozdější datum expirace a byly na ní stopy slin, které Cobainovi nepatřily.

Courtney Love se v roli zhrzené vdovy dodnes vidí a hrdě nese Cobainův odkaz. Pár měsíců před svou smrtí Kurt několikrát nadhodil téma rozvodu, ale to se zpěvačce skupiny Hole moc nezamlouvalo. Zlí jazykové dokonce tvrdí, že zpěvák s takovou dávkou heroinu by jen těžko udržel brokovnici a zmáčkl spoušť.

Humbuk kolem Cobainovy smrti už dávno utichl a z důkazů se staly konspirační teorie. Pravda mu život nevrátí, ale hudba a kult Nirvany bude žít věčně!