Obec Hoštice u Volyně se nachází v Jihočeském kraji, zhruba 7,5 km jižně od Strakonic. V rodné vesnici Zdeňka Trošky žije nyní přibližně 156 obyvatel. Současná podoba obce se však od poslední klapky trilogie Slunce, seno … hodně změnila. Vesnička je dodnes vyhledávanou turistickou atrakcí, ze které starousedlíci buďto profitují, nebo se davům turistů brání. Každého láká navštívit místa, kde se slavná trilogie natáčela, kde bydleli Škopkovi a Konopníkovi, jak vypadá dnes místní JZD nebo hřbitov s kostelíkem.

Jak vypadá vesnička dnes? Dalo by se říct, že její podoba se přizpůsobila zájmům turistů. Na konci vesnice se nachází skanzen bývalého kravína, kde se natáčelo mnoho filmových scén. Skanzen nese název „Ranč Šimona Pláničky“. Pro návštěvníky je zde k vidění připravena například motorka Vency Konopníka nebo pojízdná postel babičky Škopkové. V areálu se nachází i kravín, který známe z filmu. Ale ten má do své tehdejší podoby hodně daleko. Nachází se ve stavu určeném k demolici. Vstupní poplatek do areálu poputuje na rozsáhlou rekonstrukci zchátralého objektu.

Z dalších budov známých z filmu jsou volně přístupné jen hospoda, kravín a hřbitov s kostelíkem Narození Panny Marie z roku 1593. Před domy ve kterých bydleli Škopkovi a Konopníkovi se každoročně fotí davy turistů. Jsou však veřejnosti nepřístupné, stejně tak jako zámeček, který je v soukromém vlastnictví. Zámeček je možno zahlédnout jen z poza plotu. Od dob natáčení prošel rekonstrukcí a změnil barvu fasády na červenou.

Další místní památky, které určitě stojí za povšimnutí, zůstávají často pro známé filmové lokality nedoceněny. Neboť první písemné zmínky o obci se datují až do roku 1274. V roce 1315 byly Hoštice jednou z osad, kterým udělila královna Eliška Přemyslovna privilegia tzv. královských obcí. Za pozornost určitě stojí židovský hřbitov ze 17. století, který leží severozápadně od Hoštic na cestě do Strunkovic. Na hřbitově je zachováno přibližně 30 náhrobků. Zámek je úzce spojen s historií Hoštic, je však bohužel veřejnosti nepřístupný. Poslední majitelé zámku, šlechtický rod Schutersteinů a Haidenburgů, jsou pochováni nalevo od vchodu do kostelíku. Na stejném hřbitově, ale na jeho jihozápadní straně u hřbitovní zdi odpočívá také Michal Tučný, jedna z největších legend české country music.