Nešťastní herci

Přitom pro některé herce bylo natáčení vykročením z komfortní zóny. Například paní učitelka (Jaroslava Hanušová) si pádem na dlažbu během únosu, přivodila těžký otřes mozku. Pozornému divákovi neunikne, že záběr na tento pád byl použitý i ve filmu. Vypadá totiž velice autenticky a tvrdě. I pro Jiřinu Jiráskovou byl tento film velkým odříkáním. Vůbec v něm nechtěla účinkovat a urazila svou kolegyni Helenu Růžičkovou, když film označila za "fekální komedií". Korunu přemáhání však dodala herečka Marie Švecová, představitelka Kelišky, když si na celý natáčecí týden přivezla do Itálie zásobu řízků a vařených vajec. Středomořskou kuchyni totiž nesnášela a podle vzpomínek svých kolegů se dokonce jednou na zájezdu pozvracela a v šoku z hotelu utekla. Později ji našla italská policie a přivezla zpět.

Růžičková měla zemřít

Ani pro legendární Helenu Růžičkovou nebylo natáčení procházkou růžovou zahradou. Díky své váze se nedokázala dostat na půdu, kde se jedna filmová scéna odehrává. Nakonec záběr zachránili hasiči, kteří ji tam vyzvedli. Zajímavostí je, že původně měl mít film jinou zápletku, v níž Růžičková měla rozvrátit sicilskou mafii. Natáčet se mělo už v roce 1989, ale nakonec bylo, kvůli finančním nesrovnalostem, o rok odloženo. Film tak vznikal až po revoluci za jiných podmínek, s novým scénářem. Dokonce, podle článku Petra Macka pro Blesk.cz, Helena Růžičková překazila natáčení 4. dílu, který se měl jmenovat Slunce, seno, ufouni. Režisér Troška už nechtěl, aby v něm herečka hrála a se svým problémem se svěřil scénáristovi Petru Markovi. Ten v tom neviděl problém a navrhl scénář, v němž chtěl nechat postavu Škopkové zemřít tak, že ji měl přejet vlak. Když se to ale Růžičková dozvěděla, byla proti tomu, a podle scénáristy dělala vše proto, aby se čtvrtý díl nenatočil.

Skanzen v Hošticích

Nadšenci do celé trilogie určitě ví, že nyní se v legendární vesnici Hoštice nachází filmový skanzen s názvem Ranč Šimona Pláničky. Ve vesnici je stále k vidění i dům s jelenem, kterým místní "jézédáci" chtěli ohromit v posledním dílu trilogie Italy. Podle smlouvy měli filmaři po skončení natáčení dát ve vesnici vše do pořádku. Majitelé filmu je však uprosili, aby jim jelena nechali, a tak tam hrdě stojí dodnes a dělá radost všem místním i turistům.