1. Mel Gibson (54):

Na titul Průšvihář roku 2010 si slavný hollywoodský idol „zadělal“ už loni na jaře. Jeho žena Robyn, s níž má sedm dětí, požádala o rozvod kvůli dlouholetým sporům. Rozpad manželství je v případě přísného katolíka, za jakého se Gibson vždy označoval, poměrně šokující záležitost. Zvlášť když důvodem neshod byla pravděpodobně jeho nevěra. Známý herec totiž nelenil a ihned po oznámení rozvodu se začal ukazovat na veřejnosti s ruskou zpěvačkou Oksanou Grigorievou (40), s níž prý měl poměr už skoro dva roky. Brzy na to Oksana oznámila, že je těhotná, a v listopadu 2009 se Mel stal otcem po osmé. Nové štěstí však netrvalo dlouho – na jaře letošního roku se pár rozešel a Oksana Gibsona obvinila z domácího násilí. Dne 6. ledna ji prý hrubě slovně napadl, vyrazil jí dva zuby a zmlátil tak, že měla modřiny. Gibson to označil za lež, dokonce ho podpořila i ex-manželka Robyn, která v tisku řekla, že na ni ani na jejich děti manžel ruku nikdy nevztáhl. Oksana ale prý má pro své tvrzení důkazy v podobě fotografií a nahrávek, kde jí herec vyhrožuje zabitím. Případ sice ještě není uzavřen, Gibson si to ovšem svým chováním zavařil až v Hollywoodu – Leonardo DiCaprio (35) mu odřekl roli v chystaném filmu, sám si měl zahrát v pokračování komedie Pařba ve Vegas, ale roli nakonec dostal Liam Neeson.

2. Charlie Sheen (45)

Herec Charlie Sheen nikdy nebyl zrovna svatoušek, ale nějakou dobu už sekal latinu. Svůj další pád ke dnu odstartoval o loňských Vánocích, kdy pod vlivem alkoholu a s nožem v ruce napadl svou třetí manželku Brooke Mueller. Ta samozřejmě dala věc k soudu, který Sheenovi napařil tříměsíční podmínku a povinné navštěvování kurzů sebeovládání. Trest však hvězdě seriálu Dva a půl chlapa k obratu na dobrou cestu zjevně nepomohl. Před pár týdny ho našel personál newyorského hotelu Plaza namol opilého a nahého ve zdemolovaném hotelovém pokoji. Přivolaná policie navíc zjistila, že Charlie tu strávil noc s prostitutkou. Hercův mluvčí sice tvrdil, že se jednalo o záchvat, který způsobila alergická reakce na léky, ale případ ještě bude mít soudní dohru, která ukáže, kde je pravda. Každopádně o pár dní později podala Sheenova žena žádost o rozvod. Herec si z toho ale zřejmě nic nedělá... Bodejť, na rozdíl od Gibsona se od něj zatím pracovní štěstí neodvrátilo – v kapse má uzavřenou smlouvu na další díly seriálu Dva a půl chlapa, přičemž za každou epizodu dostane až 1,8 milionu dolarů.

3. Lindsay Lohan (24)

Mladá herečka Lindsay Lohan měla našlápnuto na slibnou kariéru, potkal ji však osud většiny hvězd, které ke slávě přišly příliš brzy. Alkohol a drogy – to jsou teď její nejlepší kamarádi. A vypadá to, že se jich nehodlá vzdát ani pod hrozbou vězení. Během letošního roku už stihla za své alkoholové a drogové výstřelky vyfasovat podmínku, porušit ji a posedět si ve vězení. Bohudík pro ni (nebo bohužel?), i v Americe jsou soudy vůči bohatým celebritám zřejmě shovívavé. „Lindsay se chovala velmi vzorně, každý den litovala svých činů a přemýšlela nad tím, jak je napravit,“ uvedla hereččina obhájkyně poté, co Lindsay byla po třinácti dnech (místo určených devadesáti!!!) z vězení propuštěna. Herečka nyní nastoupila protialkoholní léčení a pak – „děj se vůle Boží“, jak se říká.

4. Paris Hilton (29)

Kdyby se každoročně na žebříčku slavných průšvihářů neobjevila Paris Hilton, byl by to na skandály hodně slabý rok. Dědička hotelového impéria ale ani letos nezklamala. Třikrát ji do problémů dostala marihuana – nejprve byla zatčena na fotbalovém mistrovství světa v JAR, ale nakonec to odnesla její kamarádka Jennifer Rovero, podruhé ji čapli na korsickém letišti, kde se ale z obvinění z držení drog opět vyvlékla, a Japonci ji kvůli předchozím drogovým skandálům pro jistotu vůbec nepustili do země. Je to slabá káva? Pak tedy ještě připomeňme, že krásnou Paris načapali v létě ve francouzském Saint-Tropez, jak na večírku ukazuje kalhotky (v jejím případě samozřejmě nic nového) a hajluje. Jenže tolik vzývaná spravedlnost ani tentokrát slavnou krásku nedoběhla. Jak jinak, že?

5. Ashton Kutcher (32)

Nováčkem v nominacích na Průšviháře roku 2010 je naopak herec Ashton Kutcher. Mladík s krásnou tváří je už pět let manželem slavné Demi Moore. Když si o 15 let starší ex-manželku Bruce Willise bral, všichni předpovídali jejich vztahu krach. Idyla jim ale vydržela až do letošního léta, kdy se na scéně objevila jistá Brittney Jones (21). Ta pohovořila do médií o svých sexuálních stycích s Kutcherem – prý spolu měli poměr v době, kdy Demi byla na natáčení. A aby toho nebylo málo, o Demi se vyjádřila jako o dámě, která si s morálkou nedělá moc vrásky. Prý si domů zve mladé chlapce i dívky a pořádá pěkně divoké večírky. Slavný pár se proti nařčením kategoricky ohradil, ale znáte to. Na každém šprochu...

Tři další adepti ze světa sportu:

  • Tiger Woods (34): Slavný golfista dojel na své nevěry – rozvedla se s ním žena a spadl z trůnu golfového krále.
  • David Beckham (35) a Wayne Rooney (24): Oba slavní fotbalisté byli letos obviněni ze styků z prostitutkami. Zatímco Beckham to označil za totální lež a hodlá se s magazínem, který zpověď lehkých dívek zveřejnil, soudit, Rooney aféru moc nepopíral. Zato se vehementně snažil si to u manželky Coleen při návštěvě Prahy vyžehlit.

A koho byste na zmíněný titul nominovali vy?