Láska

Slávka Budínová patřila k nejkrásnějším herečkám své doby a muži se kolem ní točili. Ona dala přednost kariéře a lásku k divadlu postavila před možnost mít rodinu. Na děti nepomýšlela a život po boku muže si neuměla představit.

Názor změnila až ve třiapadesáti letech a provdala se za scénáristu Ivo Tomana (†70). Sedmnáct let manželství šlapalo jako hodinky, nakonec je rozdělila smrt. Režisér, který stál za filmy Váhavý střelec a Pevnost na Rýně, zemřel den před Štědrým dnem a Budínová se s jeho odchodem do konce svého života nevyrovnala. Pracovních nabídek ubylo a ona radši zapíjela žal a propadla závislosti. Na sklonku života přišla o všechen šarm i pověstný nadhled.

Talent

Její matka byla nadšená ochotnice a dceru vedla k divadlu a umění. Otec byl ale soudní referent a o životě své dcery měl jiné představy. Donutil ji studovat na Obchodní akademii. Ani to Budínovou nezastavilo a tajně chodila na hodiny herectví k Marii Rýdlové (†86). Díky ní se velice brzy stala divadelní elévkou v ostravském divadle. Od roku 1960, kdy působila v divadle E. F. Buriana, se z ní stala jedna z nejvyhledávanějších hereček. Našla se v každé roli - od povýšené dámičky a svůdnice po udřenou matku.

Většinou dostávala vedlejší role, ale byla tak výrazná, že si pro sebe dokázala "ukrást" hodně pozornosti.

  • Paní Ofka v Noci na Karlštejně
  • Honzova matka v Létě s kovbojem
  • Pokorná z filmu Dědeček, Kylián a já
  • Anděla ze Zlaté svatby
  • Hospodyně v pohádce Honza málem králem

Konec

Po smrti manžela se Budínová uzavřela do sebe, začala pít a potýkala se se zdravotními problémy. Léčila se se srdeční arytmií a zařadila se mezi onkologické pacienty.

Nechala po sobě dva domy. Po odchodu Tomana se zavřela v pokoji, kde zemřel. Později pražský byt koupil pochybný starožitník. Mlýn nedaleko Příbrami, kde s manželem trávila každou volnou chvilku, prodala za pouhý milion korun. Místo rekonstrukce se tam stala tragédie a jeden z dělníků spáchal sebevraždu.