Diagnózu mentální anorexie 19. století ještě neznalo, ale žen a dívek toužících po vosím pase a éterickém vzhledu bylo již tehdy nespočet. Patřila k nim i Alžběta Bavorská, zvaná Sisi. Při své výšce 172 cm si udržovala váhu pod 50 kg, což podle dnešních tabulek BMI představuje podváhu.

Sisi zaujala Františka Josefa I. už ve svých patnácti letech. O rok později se za něj provdala. Do manželského života a víru povinností císařovny tak vskočila naprosto nepřipravena; po bezstarostném dětství stráveném projížďkami na koni v lesích byla najednou přikurtována k vídeňskému dvoru a jeho etiketě, ztělesněné zamračenou tchýní Žofií.

Mladičkou císařovnu děsily i povinnosti "manželské". František Josef na ni v tomto ohledu nespěchal, ale jejich intimní život přesto nikdy nenabral vášnivých obrátek. Sisi fyzický styk odmítala, kdykoli k tomu našla výmluvu.
(Zdroj: www.nasregion.cz, červenec 2020)

Na druhé straně ale chtěla zůstat za každou cenu krásná a štíhlá. Její touha po dokonalém vzhledu přerostla v posedlost. Neškodnou součástí péče o zevnějšek byl rituál mytí jejích předlouhých vlasů, který se konal jednou za tři týdny a byl pro něj vyhrazen celý den.

Tu horší stránku reprezentovaly císařovniny stravovací návyky. Sisi často držela diety, během nichž celé dny nepozřela nic jiného než tekutiny: mléko, ovocné šťávy, kuřecí vývary nebo šťávu z hovězího masa. Tento jídelníček rozhodně nemohl pokrýt potřebu energie jejího těla, které neustále vystavovala velké fyzické zátěži. Ráda chodila na dlouhé pěší výlety do přírody a jezdila na koni, věnovala se plavání, šermu i gymnastice. (Zdroj: www.kafe.cz/celebrity/cisarovna-sissi-kralovna-diet-20561223.html)

Císařovna si sice udržela útlou postavu, ale nedostatkem živin si podlomila tělesné i duševní zdraví. K jejím melancholickým stavům ovšem přispěly i dvě truchlivé rány osudu: smrt dvouleté dcery Žofie a později sebevražda syna Rudolfa.

O tom, že její zdravotní problémy byly psychosomatického rázu, svědčí fakt, že vždy pookřála, když opustila vídeňský dvůr a vydala se na cesty po Evropě. Na cestách dokonce i víc jedla a byla emocionálně vyrovnanější.

Hladovky a psychické útrapy se nakonec neblaze podepsaly i na jejím vzhledu. Sisi se po čtyřicítce odmítala fotografovat a tvář si zakrývala různými závojíčky nebo vějířem. O důvod více, proč by její návyky neměly jít nikomu příkladem. Z kdysi krásné dámy zbyl zasmušilý stín, trpící chronickým kašlem, revmatismem a depresemi.