Ne/možnost volby

Simon Helberg se na sklonku roku 1980 narodil do herecké rodiny. Dočasně našel zalíbení ve hře na klavír nebo karate, ve kterém dokonce získal černý pásek, ale kariéra u filmu ho nakonec udolala. Dětství strávil v Los Angeles, ale za studiem vycestoval na druhé pobřeží. Jako dítě se před kameru nikdy nepostavil. V roce 1999 získal menší práci v rámci pořadu MADtv a o tři roky později debutoval s filmem Sexy párty. Menší štěky získal i v Moderní Popelce nebo Dobrou noc a hodně štěstí. Mnohem větších úspěchů dosáhl jako stand-up komik a bavič dua Derek a Simon. Díky sitcomu Teorie velkého třesku dosáhl ohromné slávy a s ní začaly přicházet zajímavé a lukrativní nabídky na natáčení. Jednou z nejvýznamnějších je role po boku Meryl Streep v na Oscary nominované Božské Florence.

Pochopení

Svůj židovský původ nezapře a naplno se ho snaží zúročit na půdě podpory cizinců, kteří přichází do Spojených států. Velmi hlasitě bojuje s migrační krizí a snaží se současné politice ukázat směr. I když on celý život prožil v LA a jeho blízkém okolí (i slavný seriál se natáčel v kriminalitou prolezlé Pasadeně), má pro situaci pochopení. Oporou je mu Jocelyn Towne, žena, kterou pojal za manželku už v roce 2007. A rozptýlením děti Adeline a Wilder.

Nečekaný úspěch

Málokdo čekal, že by měl sitkom Teorie velkého třesku takovou sledovanost. S každým dílem přibývali fanoušci a úměrně jejich zvyšujícím se počtům rostly i výdělky hlavních protagonistů, mezi které Simon Helberg patřil. Role nedoceněného inženýra mu padla jako ulitá. Na jedné straně se zoufale bál pustit máminy sukně, na druhou straně toužil zakotvit v náruči ženy. Dějová linka ho vyslala do vesmíru, přihrála mu do cesty manželku (Melissa Rauch, stand-up komička) a dvě děti. Jako jeden z mála tak na plátně prožil realitu manželství a rodičovství.

Neuvěřitelných dvanáct sérií si seriál dokázal udržet úroveň a stupňovat zábavu, aniž by by utrpěl na výkonech. To se rozhodli tvůrci náležitě ocenit a výdělky za jednotlivé díly, které dosahovaly k milionu dolarů, zajistily většině herců pohádkový život a dostatečnou slávu.